! / Naša stranka: Umjesto da pomogne Mujanoviću, Bisera Turković se izvinjavala Vučiću

06. 07. 2020. u 21:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 93

Presuda beogradskog suda kojom je Husein Mujanović, bivši pripadnik Armije RBiH, osuđen na deset godina zatvora predstavlja nastavak pokušaja Republike Srbije da izjednači odgovornost za ratove u bivšoj Jugoslaviji, ali i nesposbonost aktuelne vlasti u Bosni i Hercegovini da zaštiti branitelje koji su se suprotstavili agresiji na našu zemlju iz tog perioda, poručuje se u reakciji Naše stranke.

"Naša stranka je u više navrata zahtijevala od nadležnih organa Bosne i Hercegovine - prije svega Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH - da posjete Mujanovića u srbijanskom zatvoru, pruže mu pravnu i svaku drugu pomoć, ali je reakcija u potpunosti izostala. Umjesto toga, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković se tokom nedavne posjete Beogradu izvinjavala Aleksandru Vučiću, a nije iskoristila tu priliku da se interesuje za status Mujanovića, kamoli da ga posjeti.

Bosna i Hercegovina ima sve potrebne kapacitete da procesuira sve slučajeve koji se tiču njenog teritorija. Suđenja u Srbiji su pokušaj diskreditacije bh. pravosuđa s ciljem da se Srbija pokaže kao jedini mjerodavan djelilac pravde u vezi s ratom u kojem je bila agresor, upravo na teritoriju naše zemlje. Istovremeno, upravo se u Srbiji krije bjegunac od bh. pravosuđa, Novak Đukić, koji je odgovoran za zločin protiv tuzlanske mladosti na Kapiji. Ovakvo postupanje zvaničnog Beograda stoga nesumnjivo vodi u pravcu pogoršavanja odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Značajan dio odgovornosti za ovakvo stanje, međutim, leži i na trenutnim bh. vlastima, posebno članovima Predsjedništva BiH i ministrici vanjskih poslova. Dok je Mujanović boravio u srbijanskom pritvoru, njegova je porodica sama angažirala advokate, a SDA je odobrovoljavala Milorada Dodika s ciljem formiranja vlasti i raspodjele pozicija.

Ove strukture također ništa nisu učinile ni za Osmana Osmanovića, još jednog borca Armije BiH koji u Beogradu čeka presudu.

Zastupnik Naše stranke u državnom Parlamentu Damir Arnaut, koji je odigrao ključnu ulogu u oslobađanju Ejupa Ganića i Jovana Divjaka od politički motivisanih srbijanskih potjernica je sve to slikovito ilustrirao na svom twitter nalogu:

"Ova vlast ljude ne može spasiti. Pored ove vlasti, i Ganić i Divjak bi završili u beogradskim kazamatima. Treba ih srušiti. Opasni su za naše branitelje", napisao je Arnaut.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA