Naša stranka: Omogućiti vakcinaciju protiv HPV-a po izboru pacijenta

3
Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Omogućiti vakcinaciju protiv HPV-a po izboru pacijenta
Foto: Pexels / Vakcinacija, Ilustracija

Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, podnijela je inicijativu za uvođenje vakcinacije protiv HPV-a, pneumokoka i meningokoka, koja bi se vršila po izboru pacijenta.

"HPV, odnosno humani papiloma virus, pneumokok i meningokok su poznati uzročnici ozbiljnih bolesti kao što su rak grlića maternice, pneumokokne bolesti i meningokokne infekcije. Vakcinacija protiv ovih infekcija može značajno smanjiti incidenciju ovih bolesti i njihove ozbiljne posljedice", kaže Lepić.

Inicijativu je napisala Amra Nadarević Vodenčarević, zastupnica Naše stranke u Skupštini TK, koja je po struci liječnica.

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Ona, također, objašnjava, čemu sve vakcinacija može doprinijeti:

"U prvom redu to je zdravstvena sigurnost. Pružanje vakcinacije po izboru pacijenta omogućilo bi građanima slobodu izbora i mogućnost da se zaštite od ovih infekcija, čime se doprinosi općoj zdravstvenoj sigurnosti i smanjenju opterećenja zdravstvenog sustava.

Alarmantni rezultati u Goraždu: Od 200 testiranih žena, kod 27 potvrđeno prisustvo HPV virusa

Alarmantni rezultati u Goraždu: Od 200 testiranih žena, kod 27 potvrđeno prisustvo HPV virusa

U pitanju je i zadovoljenje kriterija socijalne pravednosti. Omogućavanje pristupa vakcinaciji protiv HPV-a, pneumokoka i meningokoka svim građanima, neovisno o socioekonomskom statusu ili geografskoj lokaciji, promoviramo socijalnu pravednost i jednakost u zdravstvenoj zaštiti".

Lepić objašnjava šta bi ovim povodom Ministarstvo zdravstva trebalo da uradi:

"Potrebno je osigurati široku edukaciju i informiranje javnosti o važnosti vakcinacije protiv HPV-a, pneumokoka i meningokoka te prednostima vakcinacije po izboru pacijenta.

Zatim, potrebno bi bilo izvršiti nadopunu postojećih programa vakcinacije kako bi se u program vakcinacije uključila i vakcinacija po izboru pacijenta, te, naravno, Ministarstvo bi trebalo osigurati dostupnost vakcina protiv HPV-a, pneumokoka i meningokoka u svim zdravstvenim ustanovama diljem Federacije Bosne i Hercegovine".

Pružanjem mogućnosti elektivne vakcinacije, Ministarstvo zdravstva ne samo da štiti zdravlje pojedinaca, već i osigurava temelje za zdravije i održivije društvo. Ova inicijativa vrijednosti solidarnosti, brige o drugima i predanosti javnom zdravlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije