Alarmantni rezultati u Goraždu: Od 200 testiranih žena, kod 27 potvrđeno prisustvo HPV virusa

3
Fena
Alarmantni rezultati u Goraždu: Od 200 testiranih žena, kod 27 potvrđeno prisustvo HPV virusa
Screenshot / Kantonalna bolnica u Goraždu

Od 200 testiranih žena u Dispanzeru za žene goraždanskog Doma zdravlja, kod njih 27 potvrđeno je prisustvo visokorizičnih tipova HPV virusa.

Specijalista ginekologije i akušerstva dr. Edin Čengić podsjeća da su projektom koji je trajao od septembra do decembra obuhvaćene žene uglavnom u dobi od 25 do 50 godina, naglasivši da su sve žene kod kojih je potvrđen HPV virus upućene na dalju dijagnostiku, odnosno liječenje.

"Jako je bitno da smo mi proveli daljnju dijagnostiku kod svih pacijentica koje su bile pozitivne pa smo uradili kolposkopiju i tamo gdje smo uočili da postoje sumnjivi nalazi, uputili na biopsiju. Mnogo rezultata čekamo jer se rade na KCUS-u i to sporo ide, ali svi koji su se vratili do sada pokazuju da ima određeni stepen displazija, odnosno promjena na grliću maternice najčešće CIN2 i CIN 3 koji indiciraju da je potrebno uraditi odstranjenje grlića", precizirao je dr. Čengić.

Ibrahimović o odluci da završi karijeru: "Bilo je teško zbog mog ega..."

Ibrahimović o odluci da završi karijeru: "Bilo je teško zbog mog ega..."

Testiranja su pokazala i da su tipovi 16, 31 i  52 najčešći  tipovi virusa kod testiranih, što je također važan podatak kada je riječ o prevenciji.

"Od tih visokorizičnih tipova najčešći  je bio tip 16 što smo i očekivali, jer je generalno tako, a  njih je bilo devet, TIP 31 imali smo u šest slučajeva i pet tipa 52, dok je zanimljivo da tipa 18 koji je drugi po učestalosti, nismo imali. Rezultati  koji govore da je kod čak  13,5 posto u odnosu na broj testiranih žena bris bio pozitivan,  input su da ovaj program trebamo nastaviti. Neizbježno je i da se projekat vakcinacije nastavi kako bi smo izbjegli da djevojčice koje dođu u ovu dob,  imaju virus", naglašava dr. Čengić.

Nasiha Pozder: Turizmu treba veća briga za okoliš i promocija turističkih ljepota

Nasiha Pozder: Turizmu treba veća briga za okoliš i promocija turističkih ljepota

Govoreći o imunizaciji protiv HPV virusa koja je prvi put provedena i u BPK Goražde, skrenuo je pažnju da rezultati dosadašnjih testiranja ukazuju da je potrebno povesti računa i o izboru vakcine.

"Mislim  da bi smo trebali obratiti pažnju da se prilikom nove HPV imunizacije više ne koristi četverovalentna vakcina koja pokriva tipove 6 i 11 koji su niskorizični i 16 i 18 koji su visokorizični, jer imamo tip 52 i 31 koji su na drugom i trećem mjestu  a koje recimo pokriva devetovalentna vakcina. Projekat  ranog otkrivanja  HPV virusa proveden  je prvi put na ovom području uz podršku kantonalnog ministarstva zdravstva i nadam se da će biti sluha da ga nastavimo i u narednoj godini, za veći broj žena", rekao je dr. Čengić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije