Nasiha Pozder: Turizmu treba veća briga za okoliš i promocija turističkih ljepota

0
FENA
Nasiha Pozder: Turizmu treba veća briga za okoliš i promocija turističkih ljepota
Foto: FENA / Nasih Pozder

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder kazala je da je dolaskom novog saziva Vlade Federacije BiH iz procedure povučen zakon o turizmu s namjerom da ga kompletno revidiraju i unaprijede.

Nakon sastanka danas sa resornim kantonalnim ministrima iz oblasti turizma, ministrica Pozder je istaknula da su dogovorili formiranje novog radnog tima koji će im pomoći da usaglase provodiv zakon, što do sada nije bio slučaj.

Pozder je naglasila i da je jutros potpisala ugovor s ministrom prometa, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona Perom Radićem čime započinje proces proglašenja zaštićenih područja Bare Starača i Bare Tišina.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

"Turizmu treba veći broj zaštićenih područja i veća briga za okoliš, ali i promocija turističkih ljepota", poručila je Pozder te dodala da će Unsko-sanski kanton uskoro imati dva miliona KM više za upravljanje Nacionalnim parkom 'Una'.

Ministrica je naglasila da su danas, između ostalog, razgovarali i o značaju infrastrukture, odnosno novim avio-linijama, putevima te istakla da su to zadaci koje su preuzeli na sebe, izražavajući nadu da će ih uskoro adekvatno i ispoštovati.

Pozder i Hrnjić: Svaka bojazan za rijeku Neretvu, uključujući i najcrnje scenarije je opravdana!

Pozder i Hrnjić: Svaka bojazan za rijeku Neretvu, uključujući i najcrnje scenarije je opravdana!

Ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Posavskog  kantona Dragutin Živković kazao je da je zaključak današnjeg sastanka dostava projekata iz oblasti turizma koje će kantoni proslijediti Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.  

Smatra da je turizam oblast koja može imati značajan rast, posebno u Posavskom kantonu, zahvaljujući Strategiji razvoja turizma FBiH, u kojoj se i nalaze projekti zaštite područja Bare Starača i Bare Tišina.

Dodao je da je Skupština Posavskog kantona još 2022. godine usvojila Zakon o turizmu, čime su stvoreni svi preduslvi za razvoj te grane.

Ministar privrede Unsko-sanskog kantona Armin Kardašević istakao je da se taj kanton ističe po brojnim specifičnostima, te da ima veliki potencijal u turizmu.

Dodao je da Vlada Unsko-sanskog kantona u velikoj mjeri i značajnim financijskim sredstvima pomaže oblast turizma kroz različite projekte.

"USK je prepoznatljiv po rijekama Uni i Sani, ali i po brojnim kulturno-historijskim spomenicima, utvrđenjima koji također predstavljaju veliki potencijal u turizmu", kazao je.

Međutim, tvrdi da se pored svega susreću i s određenim problemima koje nastoje prevazići usvajanjem zakona o turizmu.

Kao najveći problem izdvojio je udaljenost tog kantona, ali je istakao da se to može riješiti izgradnjom saobraćajne infrastrukture.

Naglasio je i značaj aerodroma o kojem se govori već nekoliko godina, čime bi se Krajina povezala s ostatkom države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije