Ajdinović i ministrica Pozder o unapređenju kapaciteta inspekcijskih organa za zaštitu okoliša

0
Fena
Ajdinović i ministrica Pozder o unapređenju kapaciteta inspekcijskih organa za zaštitu okoliša
Fena / Ajdinović i Pozder na sastanku

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović primio je u radnu posjetu u prostorijama FUZIP federalnu ministricu okoliša i turizma Nasihu Pozder s kojom je razgovarao o unapređenju saradnje i koordinacije i jačanju kapaciteta inspekcijskih organa u oblasti zaštite okoliša u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

Ajdinović je informirao ministricu Pozder o aktivnostima federalnog vodnog i urbanističko-ekološkog inspektorata, te zakonskim i institucionalnim ograničenjima unutar kojih djeluju federalni inspektori u oblasti voda i zaštite okoliša.

Naime, trenutno ne postoje zakonom propisani alati kojim bi se adekvatno sankcionisali veliki zagađivači u FBiH, čime bi se postigla suština inspekcijskog nadzora, odnosno usklađivanje poslovanja privrednih subjekata sa zakonima iz predmetnih oblasti.

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Ministrica Pozder je istakla da je pitanje zaštite okoliša njen apsolutni prioritet, te iskazala spremnost da u tom smislu na Vladi FBiH pokrene inicijative za izmjenu zakonodavnog okvira, jačanje institucionalnih kapaciteta federalne inspekcije i unapređenje saradnje kroz koordinaciju s drugim relevantnim organima uprave na federalnom i kantonalnom nivou, kako bi se kroz adekvatno sistemsko djelovanje zaštita okoliša dovela na veći, prihvatljiviji nivo.

S tim ciljem, ministrica je, uz pristanak predstavnika FUZIP, dogovorila i zajednički sastanak s ministrom i predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji će se održati u četvrtak, 27. jula.

Sastanku su prisustvovali glavni federalni vodni inspektor Mirsad Smailagić, glavna federalna urbanističko-ekološka inspektorica Sanela Imamović, sekretar Uprave Diana Ružić, federalni vodni inspektori Dženan Šalo i Mirsad Džambić, te savjetnica ministrice za okoliš Lejla Arnautović, saopćeno je iz FUZIP-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije