Naša stranka: Macronova retorika je opasna i neodgovorna, na tragu ekstremne desnice

Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Macronova retorika je opasna i neodgovorna, na tragu ekstremne desnice
Foto: Naša stranka / Predrag Kojović na kongresu ALDE-a

Naša stranka, kao punopravna članica Saveza liberala i demokrata Evrope (ALDE), uputila je zahtjev za reakciju povodom izjave francuskog predsjednika Macrona, u kojoj Bosnu i Hercegovinu opisuje kao tempiranu bombu koja se suočava sa prilivom boraca sa stranih ratišta.

U pismu Naše stranke navodi se da je retorika predsjednika Macrona "opasna i neodgovorna", te da je upravo to glavno oružje populista ekstremne desnice kojom se širi strah od drugih.

Naša stranka u pismu napominje na usvojenu rezoluciju kojom je na kongresu ALDE-a već usvojena rezolucija kojom se osuđuje Macronov zahtjev da se razdvoje pregovori o pridruživanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te se poziva na hitno otvaranje pregovora za ove dvije zemlje.

Evropski i globalni problem borbe protiv nasilnog ekstremizma ne smije se pripisati isključivo Bosni i Hercegovini, ukoliko to nije šira agenda daljnje izolacije Zapadnog Balkana. Stoga od vas očekujemo da se javno suprotstavite ovoj retorici i podsjetite naše članove na važnost zajedničke budućnosti Evrope i Zapadnog Balkana.

Macronova izjava ne samo da doprinosi destabilizaciji Balkana, već i čitave Evrope, tvrde iz Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije