Naša stranka: Građani TK zbog nerada kantonalne Vlade ostaju i bez UKC Tuzla

1
Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Građani TK zbog nerada kantonalne Vlade ostaju i bez UKC Tuzla
Foto: UKC Tuzla / UKC Tuzla

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona sutra će održati hitnu sjednicu, a zbog situacije koja je nastala u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, nakon posljednjih odluka Vlade Federacije BiH.

Ovim povodom reagovao je Jasmin Kadić, predsjednik Naše stranke TK.

"Nakon što je Vlada FBiH imenovala privremeni Upravni odbor UKC Tuzla, između ostalih i na inicijativu Naše stranke u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama, a kao posljedica sve težeg stanja na UKC Tuzla, kao i donošenja nezakonite odluke većine (SDA i DF) u Skupštini TK kojom je pravni status UKC pokušala dovesti u pitanje odnosno dovesti ga u nivo kantonalne bolnice, ne odustaje se i nastavljaju se pogubne aktivnosti koje su dovele i do za sutra zakazane hitne sjednice Skupštine TK”, kaže Kadić.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Ovu prljavu političku borbu generišu pojedinci, politički tajkuni čija je jedina veza i ambicija prema ovoj ustanovi, zaraditi veliki novac na poslovima sa UKC i instalirati i upošljavati svoje kadrove.

Svjesni činjenice da su smjenom od strane Vlade FBiH sada već bivšeg Upravnog odbora UKC Tuzla izgubili kontrolu i prohodnost svojih poslova, krenuli su u završni čin.

Održana sjednica Vlade Federacije BiH: Ovo su usvojene odluke

Održana sjednica Vlade Federacije BiH: Ovo su usvojene odluke

Vrhunac bi se trebao desiti na sutrašnjoj hitnoj sjednici Skupštine TK, kada bi prema svim relevantnim informacijama iz političkih krugova, većina SDA-DF trebala donijeti odluka prema kojoj će UKC Tuzla preći u status Kantonalne bolnice.

Pogubno rješenje za koje su se odlučili samo radi svojih ličnih materijalnih interesa, uslijedio je nakon što su procijenili da je ovu nezakonitu i izrazito štetnu odluku po pacijente i uposlenike, za njih najbolje prebaciti na Skupštinu TK da bi se izbjegla lična krivična odgovornost pojedinca koji ovo trebaju provesti. Pojedini članovi Vlade, ovih dana su se na internim razgovorima i susretima žalili da se od njih traži donošenje nezakonitih odluka, te da ni sami ne znaju šta činiti. Kako udovoljiti nalogodavcima, a ne završiti krivičnim gonjenjem.

Podsjećamo da prelaskom UKC u status Kantonalne bolnice pacijenti gube brojne zdravstvene usluge koje će morati potražiti u Sarajevu, Mostaru ili Banja Luci. Gubeći status univerzitetsko-kliničkog centra svoje usavršavanje neće moći ostvarivati specijalizanti i studenti medicine.

Vlada Federacije BiH podnosi krivične prijave zbog UKC Tuzla

Vlada Federacije BiH podnosi krivične prijave zbog UKC Tuzla

KO Naše stranke TK zahtijeva da se odmah odustane od ovih suludih ideja koje odgovaraju samo političkim elitama i stranačkim tajkunima. Da se prestane rušiti ugled nekada najjačeg UKC u našoj državi koji još uvijek ima doktore i kadrove koji su u stanju vratiti i ugled i primat ove ustanove na polju medicine. Da se omogući zakonit i nesmetan rad privremenog i imenovanje stalnog Upravnog odbora. Da se imenuje odgovoran menadžment koji će odmah napraviti plan rješavanja ogromnih dugovanja. Da se zaustavi odlazak najboljih doktora na privatne klinike jer više ne mogu trpjeti javašluk, jer se ne žele osjećati bespomoćnim u pružanju usluga pacijentima zbog toga što su aparati pokvareni, zastarjeli ili ih uopće nemaju na raspolaganju.

Da se pacijentima omogući što veći broj i što kvalitetnije usluge da ne bi bili primorani plaćati privatne klinike i pored toga što su godinama uredno plaćali zdravstveno osiguranje.

Građani Tuzlanskog kantona zahvaljujući nesposobnosti i neradu Vlade TK- a ostaju bez usluga putovanja avio saobraćajem, putne komunikacije su nikakve, još samo trebamo ostati bez UKC Tuzla.

Svojim političkim angažovanjem na svim nivoima vlasti, Naša stranka će učiniti sve da zaštitimo status UKC Tuzla, a isto tražimo od svih relevantnih institucija i političkih faktora."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije