Održana sjednica Vlade Federacije BiH: Ovo su usvojene odluke

5
Radiosarajevo.ba
Održana sjednica Vlade Federacije BiH: Ovo su usvojene odluke
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Vlade Federacije BiH

Sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održana je danas, 26. jula u Sarajevu na kojoj je usvojena Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u FBiH. 

U nastavku se nalazi saopćenje Vlade FBiH:

Donesena nova Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u FBiH

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, donijela Uredbu o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u Federaciji BiH, kojom se propisuje izgled jedinstvene policijske uniforme svih policijskih snaga Federacije Bosne i Hercegovine.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Pod izgledom jedinstvene policijske uniforme podrazumijevaju se dijelovi, sadržaj, opis, skica, boja, oznaka i drugi elementi koji su definirani u tehničkim specifikacijama.

Uredbom je propisano da je jedinstvena policijska uniforma policijskih snaga u Federaciji policijska uniforma koju mogu nositi, odnosno koristiti, samo policijski službenici Federalne uprave policije i kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova tokom obavljanja poslova i zadataka iz nadležnosti tog policijskog organa.

Velika promjena u Federaciji: Svi policajci nosit će jednake uniforme

Velika promjena u Federaciji: Svi policajci nosit će jednake uniforme

Propisane su i određene vrste uniformi i dijelovi tih uniformi, kao i tehničke specifikacije tih uniformi, a utvrđen je i način mijenjanja policijskih oznaka.

Odobreno 5,5 miliona KM za uvezivanje radnog staža

Vlada Federacije BiH danas je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela dvije odluke kojim se usvajaju programi utroška ukupno 5,5 miliona KM utvrđenih u Budžetu FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu u okviru tekućih transfera za subvencije javnim i privatnim preduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža. Sredstva će se dodjeljivati po usvojenim programima i raspisanim javnim pozivima.

Cilj programa je zbrinjavanje radnika koji ne mogu steći pravo na odlazak u penziju, s obzirom da im nije uplaćen radni staž. Raspoloživa sredstva dodjeljuju se za izmirenje dugovanja preduzeća za neuplaćene doprinose samo po osnovu doprinosa za PIO/MIO i to za radnike koji će sa stažom osiguranja za koji će biti uplaćeni doprinosi za PIO/MIO, nakon uplate, ispunjavati uslove za ostvarivanje prava za penzionisanje, po bilo kojem osnovu.

Sjednica Vlade FBiH: Članovi NO BH Telecoma nisu prihvatili funkcije, ostaju do imenovanja novih

Sjednica Vlade FBiH: Članovi NO BH Telecoma nisu prihvatili funkcije, ostaju do imenovanja novih

Programi traju do utroška sredstava, a najkasnije do kraja fiskalne godine, odnosno do 31.12.2023. godine. Ministarstvo će ove programe, javne pozive, odluke o usvajanju programa i odluke o dodjeli sredstava, objaviti u Službenim novinama FBiH i na svojoj web stranici, a obavijesti o objavi javnih poziva u dnevnim novinama.

Za provođenje programa nadležni su resorno ministarstvo, zatim Federalno ministarstvo finansija, Porezna uprava FBiH i Federalni zavod PIO/MIO, svako u okviru svoje nadležnosti.

Sredstva tekuće rezerve za specijalnu olimpijadu, caritas i Zavod Drin

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, donijela nekoliko odluka kojim se odobrava izdvajanje sredstava iz Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH.

Svjetska banka finansira zaštitu od poplava za 300.000 stanovnika Bosne i Hercegovine

Svjetska banka finansira zaštitu od poplava za 300.000 stanovnika Bosne i Hercegovine

U trećoj odluci riječ je o odobravanju izdvajanja 300.000 KM Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike. Sredstva se odobravaju u svrhu realizacije projekta - Izgradnja stambenog kompleksa 'Odjel B – Urlenike' Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - Drin.

U skladu sa opredjeljenjem Vlade Federacije s prošle sjednice, danas je donesena i odluka kojom se odobrava izdvajanje iz Tekuće rezerve Vlade Federacije u iznosu od 69.700 KM. Sredstva se odobravaju u svrhu finansijske podrške za odlazak Lane Pudar na pripreme i takmičenje na Evropskom i svjetskim prvenstvima.

Proširena lista objekata za implementaciju mjera energetske efikasnosti u periodu 2020.2024. od značaja za FBiH

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja, zaključkom usvojila informaciju Upravnog odbora Projekta 'Dodatno finansiranje - Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini' za Federaciju BiH o ažuriranju Liste objekata za provedbu mjera energetske efikasnosti u periodu 2020-2024. od značaja za Federaciju BiH. Istovremeno je data i saglasnost na ovu listu.

Mjere Vlade FBiH zbog vrelina: Pročitajte šta je preporučeno poslodavcima, radnicima i građanima

Mjere Vlade FBiH zbog vrelina: Pročitajte šta je preporučeno poslodavcima, radnicima i građanima

Na listi se nalazi 12 objekata, a to su Klinika za fizikalnu medicinu i rahabilitaciju - JZU SKB Mostar, Klinika za infektivne bolesti - JZU SKB Mostar, Klinika za kožne i spolne bolesti, Centar za kliničku farmakologiju i Ravnateljstvo SKB Mostar - JZU SKB Mostar, zatim Klinika za unutarnje bolesti sa centrom za dijalizu - JZU SKB Mostar, Klinika za plućne bolesti - Podhrastovi - JZU UKC Sarajevo, Klinika za plućne bolesti - JZU UKC Tuzla, Poliklinika za laboratorijsku dijagnostiku - JZU UKC Tuzla, te Policijska akademija - FMUP Sarajevo, Federalno ministarstvo pravde Sarajevo, JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić - Paviljoni 2, 3, 4 i 5 Sarajevo, kao i Klinika za interne bolesti - JZU UKC Tuzla i Dijagnostički aneks SKB Mostar - JZU SKB Mostar.

Navedeni objekti, obrazloženo je u informaciji, posjeduju detaljni energetski pregled sa osnovnim informacijama o stanju objekata, mjerama energetske efikasnosti koje je neophodno implementirati, iznosu investicije usklađenosti dobijenih rezultata sa jednim od dva kriterija Svjetske banke. Na osnovu provedenih mjera energetske efikasnosti, predlaženo je da se usvoji ažurirana lista od 12 objekata od značaja za Federaciju BiH u ukupnom procjenjenom iznosu od 8.735.758,50 KM sa PDV-om. Istaknuto je da je planirani iznos finanisiran iz dijela kredita koji je dodijeljen za Federaciju Bosne i Hercegovine.

Autoceste FBiH mogu koristiti javno dobro za izgradnju dionice tunel Prenj koridora Vc

Vlada FBiH je danas, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, odlukom dala saglasnost JP Autoceste FBiH d.o.o. za korištenje zemljišnih čestica javnog dobra za potrebe izgradnje autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Tunel Prenj.

Delegacija Vlade Federacije BiH pridružila se učesnicima Marša mira

Delegacija Vlade Federacije BiH pridružila se učesnicima Marša mira

Radi se o 28 zemljišnih čestica nekategorisanog i lokalnog puta čiji status će ostati nepromijenjen i u zemljišno - knjižnoj evidenciji ostaju upisane kao javno dobro. Davanjem na korištenje ovih zemljišnih čestica javnog dobra uređuju se stvarno - pravni odnosi između Federacije BiH i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH.
Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija dopunjena je i Odluka o davanju saglasnosti za korištenje zemljišnih čestica javnog dobra za potrebe izgradnje autoceste na trasi Koridora Vc, dionica MedakovoOzimice. Dopunom su pobrojane nove čestice javnog dobra, a koje nisu obuhvaćene ranijom odlukom Vlade Federacije BiH.

O projektu unapređenja kvaliteta zraka

Vlada Federacije BiH je utvrdila Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za projekt unapređenja kvaliteta zraka, koji će uputiti Parlamentu FBiH na razmatranje i usvajanje.
Ovom odlukom planirano je i davanje saglasnosti za zaključivanje Supsidijarnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Federacije BiH i Podugovora o zajmu između Federacije BiH i uključenih kantona, kao i davanje ovlaštenja federalnom ministru finansija za potpisivanje Supsidijarnog ugovora, kao i Podugovora.

Osnovni ciljevi projekta su poboljšano praćenje kvaliteta zraka, analiza i diseminacija podataka za informisanje o ovom projektu i drugim aktivnostima, smanjenje emisije zagađivača zraka iz sistema grijanja stambenih objekata, zatim smanjenje urbanog zagađenja kroz obezbjeđivanje vozila javnog prevoza sa niskim emisijama i proširenje upotrebe bicikala, kao i povećanje svijesti o izvorima zagađenja zraka i njihovom uticaju na zdravlje.

Nikšić nakon vanredne sjednice: 'Uprkos opstrukcijama - uspjeli smo. Usvojili smo reformske zakone!'

Nikšić nakon vanredne sjednice: 'Uprkos opstrukcijama - uspjeli smo. Usvojili smo reformske zakone!'

Kadrovska rješenja

Vlada FBiH donijela je Rješenje kojim se imenuju članovi iz Federacije BiH u Savjetodavnu komisiju za dug na nivou Bosne i Hercegovine, u sastavu federalni ministar finansija Toni Kraljević i pomoćnik federalnog ministra finansija Samir Bakić. Za zamjenske članove Komisije imenuju se Tonka Kozarić i Vedad Nezirić.

Za učešće u radu i odlučivanju na predstojećoj Skupštini Privrednog društva JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo danas je opunomćen Amadeo Mandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije