Sattler i Murphy poručili Nikšiću: 'Nadamo se da će Vlada FBiH ovu priliku iskoristiti'

5
Radiosarajevo.ba
Sattler i Murphy poručili Nikšiću: 'Nadamo se da će Vlada FBiH ovu priliku iskoristiti'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Johann Sattler, Michael Murphy, Nermin Nikšić

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, ambasador Johann Sattler i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Michael Murphy danas 20. juna, održali su sastanak s predstavnicima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine.

Sastanak ambasadora EU i SAD u BiH sa vlastima Federacije BiH bio je još jedna prilika kako bi se potvrdila posvećenost EU i SAD evropskom putu BiH. Dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine je bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU.

Nakon sastanaka medijima se obratio premijer Federacije Nermin Nikšić.

Goran Bregović opisao kako je izveo porodicu iz ratnog Sarajeva i ko mu je pomogao

Goran Bregović opisao kako je izveo porodicu iz ratnog Sarajeva i ko mu je pomogao

"Mislim da je puno interesantnije da čujemo naše današnje domaćine koji su organizirali ovaj sastanak i koji su pokazivali i pokazuju da su jako opredjeljeni, da stoje iza ove Vlade FBiH na način da su spremni da radimo zajedno na svim ovim projektima koje smo utvrdili kako prioritete Vlade FBIH i koji jesu prioriteti koji će nas povesti na euroatlantskom putu integracija BiH, a koji su u interesu svih građana. Interesantnije je da oni ocjene naše stavove, zato što su pokazali da su prijatelji BiH i da su na raspolaganju građanima BiH.

Danas smo kao Vlada prezentirali svoje prioritete, drago mi je da smo se našli na većini tih prioriteta, prije svega na činjenici o važnosti vladavine prava i zakona, o beskompromisnoj borbi protiv kriminala i korupcije.

Brzo bi se trebao održati sastanak ministra pravde i mene kao premijera sa predsjedništvom VSTV kako bi iznašli načine i mogućnost da ne čekamo izgradnju Palate pravde sa početkom primjene Zakona, odnosno, iznalaženje adekvatnog prostora za formiranje odjela Federalnog tužilaštva i odjela u Vrhovnom sudu koji bi procesuirao ono što taj odjel Tužilaštva odredi kao djela korupcije i kriminala. Naravno, priča o fiskalnoj reformi, energetskoj tranziciji, energetskim zakonima... upoznali smo ih sa izazovima koji se nalaze pred Federalnom vladom, mi smo to proveli jednoglasno. Pred nama su izazovi kako ćemo to prenijeti i u Parlament, ali smo iskazali svoje opredjeljenje da ne odustajemo od onoga što smo odredili kao ključne priroritete", kazao je Nikšić.

Murphy i Sattler danas sa predstavnicima vlasti FBiH: Ovo su teme sastanka

Murphy i Sattler danas sa predstavnicima vlasti FBiH: Ovo su teme sastanka

Nakon Nikšića, obratio se ambasador SAD u BiH Michael J. Murphy.

"Cijenimo sudjelovanje premijera Nikšića i njegovog kabineta na sastanku te iskazanu predanost euroatlantskim integracijama te konkretnim reforma koje su potrebne za njihovu realizaciju. Ovo je ključni trenutak za Federaciju.

Nakon četiri godine tehničkog mandata tokom kojeg smo vidjeli vrlo malo posljedičnih reformi, čelnici Federacije sada imaju priliku nadoknaditi propušteno.

To znači rješavanje svakodnevnih briga građana kao što su inflacija, obrazovanje, zapošljavanje i prelazak iz okvira etnonacionalističkih nesuglasica koje su uvijek paralizirale napredak.

Razgovarali smo o reformama, prvenstveno mislim na pitanje vladavine prava i donošenje svih propisa za odgovarajuće upravljanje i transformaciju javnih preduzeća kako bi se osiguralo još više radnih mjesta. To znači i donošenje zakona o Južnoj interkonekciji koja bi otvorila na stotine ako ne i na hiljade radnih mjesta.

Michael Murphy
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Michael Murphy

Spremni smo pomoći liderima koji su spremni da isprazne priče pretvore u konkretne priče, lidere koji prokockaju priliku radi ličnih interesa, smatrat ćemo odgovorima. Ovakve prilike su rijetke i ako se propuste, nema nazad. Nadamo se da će Vlada FBiH ovu priliku iskoristiti", kazao je Murphy. 

Zatim se obratio šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

"Kandidatski status je bio građanima signal, ali i poruka za sve nivoe vlasti da moraju raditi intenzivnije na ispunjavanju prioriteta Europske unije. Moja šefica Ursula von der Layen je prije par sedmica predstavila u Bratislavi par bitnih stvari za Zapadni Balkan.

Potrebno je iskoristiti ubrazan proces integracija, bržu dinamiku integrisanja na tržište EU, te intenzivniju regionalnu saradnju. Treća tema tiče se konkretnih aktivnosti po pitanju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Naša podrška nije deklarativna, već treba iskoristiti geopolitičku situaciju i raditi na otvarenju ciljeva. Nivo FBiH je važan za EU integracije jer više od 90 posto građana FBiH priželjkuje taj put. Razgovarali smo i o unaprijeđenju javnih preduzeća koja predstavljaju teret za budžet i koji su pod utjecajem političkih subjekata. Govorili smo o standardima slobode javnog okupljanja, rada medija i organizovanog kriminala. Imamo pregled prirotiteta, njih 27, a četiri stavke će biti na dnevnom redu Vlada i u domovima parlamenata. Nadam se da ćemo imati pozitivne informacije", zaključio je Sattler.

Johann Sattler
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Johann Sattler

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije