Murphy i Sattler danas sa predstavnicima vlasti FBiH: Ovo su teme sastanka

7
Radiosarajevo.ba
Murphy i Sattler danas sa predstavnicima vlasti FBiH: Ovo su teme sastanka
Radiosarajevo.ba / Johann Sattler i Michael Murphy

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, ambasador Johann Sattler i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Michael Murphy danas 20. juna, će se sastati sa predstavnicima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine.

"Sastanak ambasadora EU i SAD u BiH sa vlastima Federacije BiH je još jedna prilika kako bi se potvrdila posvećenost EU i SAD evropskom putu BiH. Dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine je bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU. Značajne reforme su nužne kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Ambasador Sattler i ambasador Murphy će se prvo sastati sa članovima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, a zatim, nakon sastanka i izjava za medije, planiran je politički dijalog sa predstavnicima Vlade FBiH i Parlamenta FBiH tokom kojeg će se govoriti o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o programiranju i finansiranju uz podršku EU i SAD.

Za nekoliko sati vanredno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a: Obratit će se Schmidt i Cvijanović

Za nekoliko sati vanredno zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a: Obratit će se Schmidt i Cvijanović

Nakon sastanka medijima će se obratiti Nermin Nikšić, premijer FBiH, Michael Murphy, američki ambasador, i Johann Sattler, šef Delegacije EU-a u BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije