Dodik ljut zbog sastanka: "Nismo ginuli da bi nam imovinu krčmili Izetbegović, Murphy i Schmidt"

17
Radiosarajevo.ba
Dodik ljut zbog sastanka: "Nismo ginuli da bi nam imovinu krčmili Izetbegović, Murphy i Schmidt"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Peti konsultativni sastanak eksperata o državnoj imovini održan je danas u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Na sastanku je radna grupa razgovarala o mogućnostima regulisanja vodnih resursa u okviru sveobuhvatnog rješenja pitanja državne imovine u Bosni i Hercegovini. Stručnjaci su razgovarali o različitim modalitetima vlasništva i korištenja voda u Bosni i Hercegovini i upoređivali ih sa drugim zemljama, kao i o upravljanju i zaštiti voda, saopštio je OHR.

A, nakon sastanka, ljutito se oglasio predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik, koji je izjavio da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i da je za RS to završena stvar.

Nevjerovatna priča: Ukrajinka (98) pješačila 10 kilometara da pobjegne iz okupirane teritorije

Nevjerovatna priča: Ukrajinka (98) pješačila 10 kilometara da pobjegne iz okupirane teritorije

Na pitanje medija u ovom entitetu da prokomentariše sastanak Dodik je odgovorio da su "sastanci samozvanih eksperata u američkoj Ambasadi ili zgradi gdje je nekada bila kancelarija visokog predstavnika po pitanju imovine brutalno miješanje u unutrašnja pitanja i de fakto priznanje da je BiH kolonija": "Niko nije ovlastio niti tražio od američke Ambasade da se bavi tim ili nekim drugim unutrašnjim pitanjem BiH, a kancelarija visokog predstavnika je obezglavljena i nelegalna, jer je mjesto visokog predstavnika i dalje upražnjeno i u međuvremenu nije ukinuto."

Govorio je i da je besprizorno "da nas još obavještavaju kako su nam uzeli novčanike i da se dogovaraju koliko naših para će da nam daju": "Nikakav prijedlog koji o tom pitanju dođe sa adresa koje se nepozvano i neovlašteno bave našim unutrašnjim pitanjima u RS neće biti razmatran."

Održan peti konsultativni sastanak eksperata o državnoj imovini: Evo o čemu su danas raspravljali

Održan peti konsultativni sastanak eksperata o državnoj imovini: Evo o čemu su danas raspravljali

On je ponovio stav da se na ovom pitanju najjasnije vidi kako dio međunarodne zajednice u BiH proizvodi krize i onda se kao spasioci nude da ih riješe, optužujući usput legalno birane političare za nesposobnost: "Možda je pitanje imovine za američkog ambasadora tek način da ubije dosadu u sarajevskoj kotlini, međutim zbog tog pitanja mi smo imali građanski rat devedesetih godina. Nije RS izgubila više od 20.000 svojih najboljih sinova koji su branili svoje kuće i imovinu, da bi joj zemlju 30 godina nakon rata krčmili [Bakir] Izetbegović, [američki ambasador Michael] Murphy ili [Christian] Schmidt", galamio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije