Nikšić o izmjenama Izbornog zakona BiH: "Aprilski paket nije realan, razgovarat ćemo o prijedlozima"

4
Radiosarajevo.ba
Nikšić o izmjenama Izbornog zakona BiH: "Aprilski paket nije realan, razgovarat ćemo o prijedlozima"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik SDP-a, govorio je o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje su nakon formiranja vlasti ponovo na dnevnom redu.

Nikšić je kazao da, kada je riječ o izmjenama izbornog zakonodavstva, Aprilski paket ili neke varijacije Aprilskog paketa nisu realne.

Podsjetimo, jedna od odlika Aprilskog paketa podrazumijeva uvođenje rotacijske smjene jednog predsjednika Bosne i Hercegovine uz dvojicu potpredsjednika, za razliku od postojećeg tročlanog Predsjedništva. Reforme predložene Aprilskim paketom najviše su se odnosile na jačanje države i efektnije funkcioniranje državnih institucija. 

Erdogan povodom odluke Turske: 'Prekidamo trgovinske odnose sa Izraelom'

Erdogan povodom odluke Turske: 'Prekidamo trgovinske odnose sa Izraelom'

"Na stolu će biti ono što svako od nas donese kao svoje viđenje pa ćemo o tome razgovarati. I SDP ima neko svoje viđenje rješenja koje smo davno prije izbora predali OHR-u.

Nismo od toga htjeli da pravimo političku populističku priču, jer to nije realno bilo u tom trenutku, ali mi cijenimo da je to možda najbolje rješenje", istakao je Nikšić.

Nermin Nikšić: 'Vlast se ne preuzima preko noći, Dodik se navikava na novu Vladu'

Nermin Nikšić: 'Vlast se ne preuzima preko noći, Dodik se navikava na novu Vladu'

Naglasio je da je potrebno saslušati i prijedloge drugih političkih aktera te pokušati postići konsenzus.

"Naravno i drugi će reći šta je za njih najbolje rješenje i onda ćemo tražiti oko čega možemo da postignemo konsenzus. Ono što je za SDP ključ jeste da ne može biti konsenzusa oko nečega što neće biti implementacija odluka Suda u Strazburu", istakao je Nikšić.

Kada je riječ o izmjenama izbornog zakonodavstva, nažalost, mislim da Aprilski paket ili neke varijacije Aprilskog paketa nisu realne. Na stolu će biti ono što svako od nas donese kao svoje viđenje pa ćemo o tome razgovarati. I SDP ima neko svoje viđenje rješenja koje smo davno prije izbora predali OHR-u. Nismo od toga htjeli da pravimo političku populističku priču, jer to nije realno bilo u tom trenutku, ali mi cijenimo da je to možda najbolje rješenje. Naravno i drugi će reći šta je za njih najbolje rješenje i onda ćemo tražiti oko čega možemo da postignemo konsenzus. Ono što je za SDP ključ jeste da ne može biti konsenzusa oko nečega što neće biti implementacija odluka Suda u Strazburu. https://bhrt.ba/nik%C5%A1i%C4%87-za-bhrt-da-nismo-pravili-kompromise-ne-bismo-imali-vladu-federacije-bih

Posted by Nermin Nikšić on Thursday, June 15, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije