Vlada Federacije BiH podnosi krivične prijave zbog UKC Tuzla

1
Radiosarajevo.ba
Vlada Federacije BiH podnosi krivične prijave zbog UKC Tuzla
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Vlade FBiH, 11. maj 2023.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici, 14. juna 2023, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva danas razmatrala usmenu Informaciju u vezi sa JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla (UKC Tuzla).

Nakon toga, donijela je zaključak kojim je prihvatila ovu informaciju Federalnog ministarstva, te dala zaduženja federalnim organima.

Federalno pravobranilaštvo zaduženo je da odmah poduzme sve pravne radnje na zaštiti imovine i osnivačkog uloga Federacije Bosne i Hercegovine u JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla, te da protiv odgovornih osoba koje su ugrozile imovinske interese Federacije BiH odmah podnese krivične prijave.

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

Federalno ministarstvo zdravstva zaduženo je da nastavi sa aktivnostima na dobijanju traženih informacija. Ovi zaključci stupaju na snagu danom donošenja.

Podsjetimo, skupština Tuzlanskog kantona je na hitnoj sjednici krajem maja stavila van snage sporazum o preuzimanju osnivačkih prava u UKC Tuzla gdje je i Vlada Federacije BiH. Odluka je donesena nakon što je Vlada Federacije pokrenula proceduru imenovanja svojih članova u Upravni odbor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Odluku je donijela skupštinska većina (SDA-DF), a pojedini tvrde da se ovime pokušava spriječiti da Federalna vlada uđe u upravu UKC Tuzla i imenuje direktora. Opozicija (SDP), pak, tvrdi da se ovim potezom gasi UKC Tuzla: "Gubitkom statusa univerzitetsko-kliničke bolnice i vraćanjem na nivo kantonalne, građani TK ostaju uskraćeni za pružanje najsloženijih oblika zdravstvene zaštite na tercijarnom nivou, a studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli za dodiplomsku i postdiplomsku nastavu, kao i naučno-istraživački rad."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije