Naša stranka: Desila još jedna zloupotreba Doma naroda u cilju rušenja BiH...

6
Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Desila još jedna zloupotreba Doma naroda u cilju rušenja BiH...
Foto: Facebook / Mirjana Marinković-Lepić / Zastupnica Naše stranke

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH donesen je zaključak kojima se osporava legitimitet Centralne izborne komisije BiH.

Zaključak su izglasali zastupnici SNSD-a i HDZ-a. Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke, kaže da ustvari Dom naroda nema legitimitet da se na bilo koji način miješa u rad CIK-a, a pogotovo ako zanemaruje važeće zakone u kojima je rečeno sve suprotno od onoga što u njihovom zaključku piše, ističu iz Naše stranke. 

U zaključku SNSD-a i HDZ-a stoji da Centralna izborna komisija (CIK) nije zakonodavni organ, niti ima pravo da donosi odluke iz nadležnosti PSBiH.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

CIK, kao prvo, nije donosio odluke iz nadležnosti PSBiH, a Izbornom zakonu BiH jasno stoji da CIK donosi administrativne propise za provedbu tog zakona. Također, u zaključku stoji da CIK nije izabran i imenovan u skladu s odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

U Izbornom zakonu opet jasno piše da Predstavnički dom PSBiH imenuje članove Izborne komisije s liste kandidata. Ako se ta lista ne dostavi Predstavničkom domu 30 dana prije isteka mandata starog saziva Izborne komisije, onda sam Predstavnički dom i predlaže i imenuje njene članove. Naravno da delegati i SNSD-a i HDZ-a znaju za ove zakonske odredbe, ali ipak bezočno lažu.

Jedan od dokaza za to je i činjenica da Izborni zakon nisu citirali kako bi potvrdili ono što su zaključili jer ne bi moglo ništa ni navesti u korist svojih tvrdnji. Postavlja se pitanje zašto to rade?

Jedini razlog je taj što računaju na neupućenost javnosti u zakonodavne akte i onda zloupotrebljavaju instituciju Doma naroda kako bi stvorili privid zakonitosti svojih odluka koje nisu ništa drugo nego spinovi. Drugačije rečeno, u svoj predizborni retorički arsenal žele uključiti još jednu laž kojim će u narednim danima bombardovati javnost. U konačnici imaju za cilj dublju destabilizaciju BiH. Za Dodika je, naravno, jasno da je on duboko protiv ove zemlje i da je, faktički, sigurnosna prijetnja. Današnji zaključak o CIK-u i način na koji je on donesen potvrđuje još jednom da je Čović isti“, rekla je Lepić, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije