Naša stranka: Skladište kerozina na Dobrinji nema valjanu urbanističku saglasnost

2
Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Skladište kerozina na Dobrinji nema valjanu urbanističku saglasnost
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Nasiha Pozder

Postupak dobivanja urbanističke saglasnosti za Hifa kompleks koji se gradi u sarajevskom naselju Dobrinja, a koji uključuje i terminal za kerozin, morao bi biti vraćen na početak, tj. kompletan postupak morao bi biti ponovljen, tvrde iz Naše stranke.

Zastupnici i vijećnici Naše stranke: Nasiha Pozder, Vibor Handžić i Adi Škaljić, prikupili su dokaze kojima se dovodi u pitanje valjanost urbanističke saglasnosti koju je izdala Općina Novi Grad.

Urbanistička saglasnost izdata je na osnovu pogrešne interpretacije mišljenja niza dokumenata i institucija. Na primjer, u Općini su Stručno mišljenje Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo ocijenili kao pozitivno a ono to nije bilo. Prosto su ga učinili takvim kroz parafraziranje mišljenja, ali kad steknete uvid u izvorni tekst ono to nije, što su nam potvrdili i iz Zavoda nakon što smo tražili da nam rastumače svoj raniji odgovor na osnovu kojeg je urbanistička saglasnost zasnovana",  kaže Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Federalnom parlamentu.

Raiffeisen dobitnik dvije prestižne nagrade za najbolju banku u Bosni i Hercegovini

Raiffeisen dobitnik dvije prestižne nagrade za najbolju banku u Bosni i Hercegovini

Potom, saglasnost za izgradnju terminala (depoa) za skladištenja kerozina trebalo je izdati Federalno ministarstvo prostornog uređenja od kojeg to nikad nije traženo, ističe Pozder.

"Hifa, uz skladište za kerozin, gradi i druge objekte, kao što je hotel, međutim, hotel ne može biti izgrađen na prostoru koji Urbanistički plan Grada Sarajeva tretira kao zonu saobraćajne i energetske infrastrukture.

Ono što je možda i najočitija malverzacija jest činjenica da je za pribavljanje urbanističke saglasnosti korištena i navodna saglasnost Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Aerodrom, s druge strane, nije nadležan da daje saglasnosti i u svom odgovoru s Aerodroma to su jasno naveli“, kaže Pozder.

Sve navedene dokaze iskoristili su građani Dobrinje da od Općine traže obnovu postupka za izdavanje urbanističke saglasnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije