Narodna skupština RS podržala Dodika: Ništa od tužbe protiv Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Narodna skupština RS podržala Dodika: Ništa od tužbe protiv Hrvatske
Foto: X.com / Ilustracija / Milorad Dodik u Narodnoj skupštini RS

Poslanici Narodne skupštine RS na danas održanoj posebnoj sjednici podržali su predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, tako da Bosna i Hercegovina neće pokrenuti sudski spor s Hrvatskom u vezi gradnje Pelješkog mosta.

Ukupno je za Dodikovu izjavu glasalo 60 poslanika, od ukupno 72 prisutna poslanika. Šest ih je bilo protiv, a šest suzdržano.

Podsjetimo, Dodik je u utorak povukao pitanje vitalnog interesa i privremeno zaustavio Zaključak Predsjedništva Bosne i Hercegovine namijenjen Hrvatskoj u vezi izgradnje Pelješkog mosta.

NSRS zasjeda povodom odluke Dodika da se ne pokreće spor protiv Hrvatske

On je pozvao poslanike u Narodnoj skupštini RS da ga podrže i na taj način blokiraju plan Željka Komšića i Šefika Džaferovića da se krene u sudski spor s Hrvatskom.

Dodik je u svom obrazloženju naveo da smatra da nije pametno da BiH na taj način ulazi u konflikt sa Republikom Hrvatskom te da je njegov prijedlog bio da se napravi sveobuhvatni sporazum o granici, ali da su se Džaferović i Komšić fokusirali na problem oko gradnje Pelješkog mosta.

Uz odluku kojom se potvđuje Dodikova izjava, usvojeni su zaključci klubova poslanika u Narodnoj skupštini SNSD-a, DNS-a, SP-a, PDP, DEMOS-a, NDP-a i Ujedinjene Srpske, u kojima Narodna skupština RS-a traži od svih predstavnika RS-a u institucijama BiH da insistiraju na rješavanju svih otvorenih pitanja između BiH sa jedne i Hrvatske sa druge strane, posebno na pitanjima izmjene Odluke o donošenju Nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori na granici s BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije