NSRS sutra o datumu posebne sjednice za suspenziju referenduma u RS

Fena
NSRS sutra o datumu posebne sjednice za suspenziju referenduma u RS
AA / NSRS
Kolegij Narodne skupštine RS-a sutra bi trebalo da odredi termin održavanja posebne sjednice na kojoj se očekuje stavljanje van snage odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Zahtjev za povlačenje odluke podnijele su stranke vladajuće većine u RS, dok iz opozicije ukazuju da je vlast time pokazala strah za lične pozicije i devalvirala referendum kao mehanizam izjašnjavanja građana.

Entitetski predsjednik RS Milorad Dodik tvrdi da se od referenduma ne odustaje, ali da će se sačekati na "srpsko jedinstvo" po tom pitanju.

Lider SDS-a Vukota Govedarica je odgovorio da Dodik manipulira narodom, pa i kada je riječ o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Odluka o suspenziji spornog referenduma, koji je izazvao ošto protivljenje predstavnika međunarodne zajednice, predlaže se dvadesetak dana uoči isteka roka za njegovo održavanje.

Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a na sjednici 15. jula 2015. donijela je odluku o raspisivanju referenduma, ali ona sve do 20. septembra ove godine nije bila objavljena u "Službenom glasniku RS".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije