Narod i pravda: FUP da odmah utvrdi ko je kriv za propuste u obezbjeđivanju protesta

6
Radiosarajevo.ba
Narod i pravda: FUP da odmah utvrdi ko je kriv za propuste u obezbjeđivanju protesta
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Protesti ispred zgrade Parlamenta FBiH

Klub zastupnika Naroda i Pravde u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži od vršioca dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensada Kormana da odmah dostavi informaciju o napadima demonstranata na zastupnike Kenana Uzunovića i Elzinu Pirić, ali i novinare koji su izvještavali o dešavanjima na protestima, te o tome zašto isti nisu dobili adekvatnu zaštitu.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine je objekat koji se posebno osigurava i za čije osiguranje je direktno nadležna Federalna uprava policije.

"Brutalni napadi političkih aktivista na zastupnike Kenana Uzunovića i Elzinu Pirić su direktni rezultat nerada policijskih službenika Federalne uprave policije.

Izvoz električne energije iz BiH manji za 52,7 posto u odnosu na isti period 2023.: Zašto?

Izvoz električne energije iz BiH manji za 52,7 posto u odnosu na isti period 2023.: Zašto?

Klub zastupnika Naroda i Pravde u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podsjeća vršioca dužnosti direktora Federalne uprave policije Ensada Kormana da u upravi kojom rukovodi, u sastavu Sektora uniformisane policije, postoji Operativna jedinica za podršku i intervencije i Odjeljenje za zaštitu objekata čiji je zadatak, između ostalog, sprečavanje narušavanja i uspostavljanje javnog reda i mira u neposrednoj blizini objekata koji se štite", navodi se u saopćenju stranke.

Dodatno zabrinjavaju i napadi na novinare koji su samo radili svoj posao, a bili izloženi brutalnim verbalnim, pa i fizičkim napadima, dodaju iz NiP-a.

Građani sa protesta fizički napadaju zastupnike pri izlasku iz Parlamenta FBiH

Građani sa protesta fizički napadaju zastupnike pri izlasku iz Parlamenta FBiH

"Propuste kakve smo imali priliku vidjeti na demonstracijama ispred Parlamenta FBiH smatramo nedopustivim. Građani BiH imaju razloga biti zabrinuti i sumnjati u sposobnost FUP-a ukoliko Federalna uprava policije nije sposobna održati javni red i mir ispred štićenog objekta.

Tražimo da se odmah pokrene procedura utvrđivanja disciplinske odgovornosti policijskih službenika odgovornih za pripremu planova pojačanog i posebnog osiguranja", zahtijevaju iz stranke Narod i pravda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije