Naredba Tužilaštva BiH: Na saslušanje u SIPA-u pozvani Avdo Avdić i čelništvo Hayata

4
Radiosarajevo.ba
Naredba Tužilaštva BiH: Na saslušanje u SIPA-u pozvani Avdo Avdić i čelništvo Hayata
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Avdo Avdić

Tužilaštvo BiH naredilo je provođenje dvije istrage "protiv" medija u Sarajevu, javlja portal Istraga.ba. Prva istraga se odnosi na objavu snimka razgovora Dragana Čovića, lidera HDZ-a u BiH, s Peterom Szijjartom, ministrom vanjskih poslova Mađarske.

Razgovor je objavljen u emisiji Istraga sedmice na Hayat televiziji. U tom razgovoru lider HDZ-a i ministar vanjskih poslova Mađarske govore o "izbornom zakonu u BiH na kršćanskim osnovama".

Kako javlja Istraga, Tužilaštvo je naredilo da SIPA sasluša odgovorne osobe u Hayatu.

Forto i Čubrilović dogovorili raspisivanje tendera za most Foča-Šćepan Polje

Forto i Čubrilović dogovorili raspisivanje tendera za most Foča-Šćepan Polje

"Drugi predmet se odnosi na objavu dokumenta na portalu Istraga koji se odnosio na dolazak Danila Vučića, sina Aleksandra Vučića, na obilježavanje neustavnog dana RS. Tužilaštvo BiH je naredilo da se sasluša urednik Istrage Avdo Avdić", objavio je ovaj portal.

Istaknuto je kako će saslušanje biti u petak u SIPA-i. Na društvenim mrežama objavljeni su brojni komentari podrške za Istragu, Hayat i Avdića, a među njima se istakla poruka Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica, koji je poručio:

"Ovo je pitanje uspostavljanja granica do kojih Bošnjaci u ovoj zemlji smiju upražnjavati Ustavom garantovanu slobodu govora. Šta i kome smijemo reći? Gdje su granice do kojih smijemo ići u zalaganju za vlastite vrijednosti? Koje riječi smijemo koristiti, a koje ne? Drugim riječima, pokušaj da nam se kolektivno stavi brnjica."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije