Brojne javne ličnosti podržale Avdu Avdića: "Novinarima se prijetiti ne smije"

14
Radiosarajevo.ba
Brojne javne ličnosti podržale Avdu Avdića: "Novinarima se prijetiti ne smije"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Avdo Avdić

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik Naroda i pravde, danima se na društvenim mrežama obračunava s novinarom Avdom Avdićem zbog njegovih istraživačkih tekstova o narkokartelu 'Tito i Dino'.

Ministar Elmedin Konaković je otišao i korak dalje, pa je na društvenim mrežama objavio i gotovo šestominutni video, kojim je zgrozio bh. javnost. U snimku preko kojeg se obračunava s novinarom, ali i sa tužiocem Sanjinom Kulenovićem koji vodi istragu protiv narkokartela ‘Tito i Dino’, Konaković pokušava dokazati da novinar Avdo Avdić obmanjuje javnost.

Nakon snimka, reagirali su Udruženje BH novinari, ali i Američka ambasada iz koje su poručili kako nedvosmisleno podržavaju slobodu medija i nezavisnost pravosuđa: " Pozivamo sve predstavnike bh. vlasti da stvore okuženje koje osigurava da novinari i pravosudni službenici mogu obavljati svoj posao bez uznemiravanja, straha ili prijetnji. Također, odgovornost je novinara da izvještavaju pošteno i tačno. Svi navodi o kršenju profesionalnih novinarskih standarda trebaju se rješavati putem postojećih profesionalnih i zakonskih mehanizama."

New York Times: Otkriven uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik

New York Times: Otkriven uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik

A, podrška kolegi Avdiću stigla je i s adresa brojnih javnih ličnosti. Podršku su pružili i književnici Dragan Bursać te Faruk Šehić, zastupnik Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Dennis Gratz, šef IPP-a na Hayatu Senad Omerašević, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dragan Mioković, bivši pjevač, a sadašnji političar i predsjednik Građanskog saveza BiH Muhamed Fazlagić, novinari Senad Avdić i Slobodan Vasković... 

Jedinstven zaključak i njihova poruka su: "Novinarima se prijetiti ne smije. Za sve drugo ima sud."

"Dino Konaković i Jasmin Mulahusić objavljuju iste FB 'klipove' samo o različitim o novinarima.  azlika trenutno je da je jedan od njih potpuno nebitni FB ratnik sa adresom van BiH, iskorišten da krema SDA ne prlja ruke odvratnim postovima o neistomišljenicima, a Konaković je ministar vanjskih poslova", napisala je i novinarka Nejra Latić Hulusić, pa dodala:

Novinarstvo je profesija u kojoj stres nikad ne prestaje: Kada potražiti psihološku pomoć?

Novinarstvo je profesija u kojoj stres nikad ne prestaje: Kada potražiti psihološku pomoć?

"Džaba, možeš postati generalni sekretar univerzuma, ali rukopis i političke navike kod ljudi ostaju uvijek isti, onako kako te učiteljica nauči vezati slova. Politička retorika se, istina, može mijenjati. Bože, smiluj se ovoj Bosni, kad se sami za sebe nemamo milosti i pameti da ovo zrno države dignemo na noge i jednom za svagda naučimo da se U NOVINARE I UMJETNIKE NE SMIJE DIRATI sa pozicije moći taman da su bliski džehenemu, a ne SDA. Tužite i Avdu i Nedžada i Senada na sudu. Gulite ih za klevete da su mi iz oka sve trojica izašli, a jedan od njih mi je otac, ali NE SMIJETE PRIJETITI NOVINARIMA!!! OVO JE BOSNA NIJE JOŠ MEKSIKO I NEĆE BITI!"

U komentarima joj se javio i ministar Konaković koji tvrdi kako je laž da je ikada prijetio novinarima. Konaković je i jutros objavio status na društvenim mrežama na ovu temu, citiravši više medija, ali i BH novinare o tome kako su "nekad pisali o Avdi Avdiću". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije