Napravljen pozitivan napredak u usaglašavanju mehanizma koordinacije

Fena
Napravljen pozitivan napredak u usaglašavanju mehanizma koordinacije
U pogledu usaglašavanja teksta mehanizma koordinacije evropskih integracija BiH napravljen je pozitivan napredak između institucija i nivoa vlasti, a na sastanku naredne sedmice bit će finalizirano.

Potvrdio je to predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić nakon sastanka u Sarajevu s entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Željkom Cvijanović.

Zvizdić je ocijenio konstruktivnim sastanak, na kojem je simuliran način djelovanja mehanizma koordinacije kako bi otkrili da li će u bilo kojem dijelu doći do zastoja. U pređenom tekstu do sada su, naglasio je, otklonjeni takvi zastoji.

"Ostalo je još da se rješi jedno do dva pitanja", kazao je federalni premijer Fadil Novalić.

Sastanku su prisustvovali državni i entitetski ministri za finansije Vjekoslav Bevanda, Jelka Milićević i Zoran Tegeltija, te šef i zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark i i Renzo Daviddi.

U procesu pridruživanja Evropskoj uniji BiH je obavezna unaprijediti sistem koordinacije između institucija i nivoa vlasti kako bi formirale jedinstven administrativni kapacitet za učešće u EU.

Vijeće Evropske unije pozvalo je na usaglašavanje mehanizma koordinacije tražeći tako da se politike BiH međusobno usklade i implementiraju odnosno da djeluju “jednim glasom”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije