Nalazi šest testiranih osoba na koronavirus iz Bugojna negativni

Fena
Nalazi šest testiranih osoba na koronavirus iz Bugojna negativni
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Nalazi svih šest dosad testiranih osoba, kod kojih je postojala sumnja na infekciju koronavirusom, negativni su, a trenutno se u kućnoj izolaciji na teritoriji Bugojna nalazi 346 osoba, dok je za 84 osobe ta mjera istekla.

„Izvršene su neophodne pripreme na osiguranju prostora i liječenja građana, u slučaju širenja zaraze koronavirusom. Opća bolnica raspolaže anesteziološkim aparatom i respiratorom, a osposobljen je i odjel sa šesnaest kreveta za prijem pacijenata zaraženih virusom COVID-19. Medicinski tim će oboljelima pružiti svu potrebnu zdravstvenu pomoć, a ako se pojavi veći broj oboljelih, u zgradi Srednje tehničke škole pripremljen je dodatni prostor sa stotinu kreveta, i drugom raspoloživom opremom“, saopćili su krizni štabovi Doma zdravlja i Opće bolnice u tom gradu.

Ranije su stavljeni u funkciju trijažni punktovi koji su u funkciji 24 sata, a u cilju zaštite uposlenih i pacijenata, po četiri puta dnevno vrši se dezinfekcija obje zdravstvene ustanove.

Uporedo se poduzimaju i druge mjere zaštite medicinskog osoblja, i nastoje obezbijediti dovoljne količine zaštitne medicinske opreme, koja je deficitarna i teško dostupna na tržištu.

Kontinuirano se vrši epidemiološki nadzor pojave i širenja zaraze koronavirusom, i postupa u skladu s naredbama i preporukama nadležnih štabova na svim nivoima.

Uveden je poseban režim rada, građanima su dostupne sve zdravstvene usluge, a tim za kućno liječenje pruža pomoć svim pacijentima kojima je to neophodno.

Na web stranicama ovih zdravstvenih ustanova nalaze se uputstva i telefonski brojevi, na koje građani mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i psihosocijalnu pomoć.

Iz spomenutih kriznih štabova apelirali su na stanovništvo da se "odgovorno ponaša, provodi sve mjere samozaštite, i reducira dolaske ljekaru, jer će samo na taj način sačuvati sebe i svoje sugrađane, kao i medicinsko osoblje koje je itekako potrebno u ovoj nesigurnoj epidemiološkoj situaciji."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije