Nakon urušavanja zgrade u Sarajevu: Pročitajte poruku koju je Srđan Mandić uputio Benjamini Karić

8
Radiosarajevo.ba
Nakon urušavanja zgrade u Sarajevu: Pročitajte poruku koju je Srđan Mandić uputio Benjamini Karić
Foto: Kolaž / Benjamina Karić, urušena zgrada na Marijin dvoru, Srđan Mandić

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nešto ranije danas odgovorila je na prozivke načelnika Općine Centar Srđana Mandića, a svemu je prethodilo urušavanje zgrade u sarajevskom naselju Marijin dvor.

Karić je tada poručila Mandiću kako je lijepo da se pojavio interes za posao koji obavlja, a sada je stigla i njegova reakcija na njen status.

Reakciju Srđana Mandića objavljujemo u cijelosti:

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

"Poštovana gradonačelnice Benjamina Karić rođ. Londrc,

Nemam običaj odgovarati javno, osim kad neko ko obavlja važnu javnu funkciju iznosi neistine. A vi ste to učinili, i jako mi je žao zbog toga. Iz tog razloga, moram Vas demantovati.

Dakle, opština Centar nije mogla ukloniti ruševne objekte jer za to nema nadležnost, nažalost. I svaka takva aktivnost bi proizvela reakciju federalne inspekcije, jer je riječ isključivo o njihovoj nadležnosti. Ni danas, kada sam bio na terenu, nisam mogao izdati takav nalog, iako se zgrada, koja je privatno vlasništvo, urušila. Dani koji slijede pokazaće da niste u pravu.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: Urušio se dio zgrade na Marijin dvoru

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: Urušio se dio zgrade na Marijin dvoru

Drugo, za obnovu fasada u budžetu naše opštine planirano je 250.000 KM i taj vam novac stoji na raspolaganju. Nepristojno je reći da 'nismo uplatili ni jednu marku'.

Ja sam gradsku upravu, ali i sve druge nadležne institucije, pozvao da reagujete, svako u svom domenu. Samo to. Tražim pomoć. I neka se konačno ovo pokrene sa mrtve tačke, makar se mi javno dopisivali. Ali, nisam, i neću ni sad, kvalifikovao i ocjenjivao Vaš rad, pogotovo ne na način kako ste Vi to učinili prema meni, ispod svih kriterija i tendenciozno.

Mladi ste, popularni, na početku jedne, vjerovatno, velike političke karijere. Borite se za svoje principe i stavove ISTINOM.

Sve drugo imate. Ja Vam opraštam.

Srdačan pozdrav, Srđan", poručio je Mandić.

Nedugo nakon što je načelnik Općine Centar objavio ovaj status, u komentarima se javila gradonačelnica Sarajeva.

"Načelniče, zaštićeni objekti koji ugrožavaju sigurnost građana mogu se srušiti i konzervirati u saradnji sa federalnim i državnim organima uprave. I o tome opština i opštinska inspekcija mora voditi računa.

Da ste se zaista interesovali za ovaj problem u skladu sa predloženim HITNIM mjerama, od strane Komisije za zaštitu spomenika, Općina bi zajedno sa vlasnikom finansirala izradu Elaborata o statičko-konstruktivnoj stabilnosti nacionalnog spomenika nakon kojeg ste trebali uraditi projekat hitnih intervencija koji imaju za cilj osigurati sigurnost prolaznika, budući rad na istraživanju te osigurati ostatke zidova od urušavanja.

Sve to niste uradili. Grad Sarajevo nikakve nadležnosti nema po tom pitanju.

Nije moj posao da vam objašnjavam procedure. Naravno za takvo nešto treba sarađivati sa ljudima i drugim nivoima vlasti", napisala je Karić.

Odgovor Benjamine Karić
Foto: Printscreen: Odgovor Benjamine Karić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije