Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: Komadi fasade padali po najprometnijem šetalištu

3
Radiosarajevo.ba
Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: Komadi fasade padali po najprometnijem šetalištu
Foto: Radiosarajevo.ba / Komadi fasade padali kod Katedrale

U Sarajevu je tokom vikenda izbjegnuta tragedija.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba zabilježila je u nedjelju oko 10.40 sati situaciju iz Općine Stari Grad, kod Katedrale, gdje su komadi fasade padali po najpromentnijem šetalištu u glavnom gradu naše zemlje.

Kako smo mogli primjetiti, a što se može vidjeti i na fotografijama u našoj galeriji, veliki komadi fasade pali su nedaleko od Katedrale i to na ulicu.

Pratite uživo konferenciju Elmedina Konakovića, govorit će o akciji Black Tie 2

Pratite uživo konferenciju Elmedina Konakovića, govorit će o akciji Black Tie 2

Komadi fasade padali kod Katedrale - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Komadi fasade padali kod Katedrale

“U trenutku kada je padala fasada, u šetnji su se nalazila djeca. Srećom, komadi fasade nisu pali na njih. Ovo se mora riješiti. A odgovorna je Općina Stari Grad", kazao je naš sugrađanin.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba poslala je upit nadležnima u Općini Stari Grad koji su nam odgovorili da su izdali saopćenje - koje prenosimo u cijelosti.

"Prethodnog vikenda zabilježeno je obrušavanje većeg dijela fasade sa zgrade koja se nalazi na uglu Trga Fra Grge Martića i ulice Ferhadija, usljed kojeg na svu sreću nije bilo većih posljedica. Općina Stari Grad odmah je uklonila dijelove fasade sa ulice i postavila traku upozorenja.

S ciljem objektivnog informisanja javnosti, želimo istaći da je održavanje fasada na objektima kolektivnog stanovanja, u skladu sa Zakonom o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade ("Sl. novine Kantona Sarajevo", br. 19/2017 i 17/2018 - ispr.), isključiva nadležnost etažnih vlasnika koji su dužni zaključiti ugovor o upravljanju i korištenju tih dijelova, sa upravnikom kojeg izaberu.

Ističemo da je problem oštećene fasade i obrušavanja sa ove zgrade Služba za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad evidentirala još u decembru prošle godine, te je urbanističko-građevinski inspektor donio rješenje br. UP-I-09-19-168621-EŠ kojim je naložio upravitelju SARAJEVOSTAN d.o.o. da u roku od sedam dana otkloni opasnost. Nakon toga, Sarajevostanu d.o.o. odobreno je korištenje javne površine u svrhu postavljanja građevinske fasadne skele za izvođenje radova na sanaciji fasade.

Komadi fasade padali kod Katedrale - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Komadi fasade padali kod Katedrale

Iako je skela bila postavljena 30 dana, Sarajevostan za to vrijeme nije izveo nikakve radove.

Sarajevostan d.o.o. ovog mjeseca ponovo se obratio Općini Stari Grad Sarajevo zahtjevom za zauzimanje javne površine kako bi postavili građevinsku skelu za otklanjanje nedostataka na fasadi, navodeći da su u prethodnom periodu uradili predmjer i predračun radova. Od Općine Stari Grad Sarajevo nisu tražena nikakva sredstva za ove radove, već su naveli da raspolažu potrebnim sredstvima na računu. Putem nadležne Službe za investicije i komunalne poslove izdato je rješenje kojim se Sarajevostanu d.o.o. ponovo odobrava korištenje javne površine za postavljanje skele, počevši od danas, 30.05.2022. godine, pa narednih 15 dana.

Općina Stari Grad poziva Sarajevostan d.o.o. da što prije pristupi izvođenju ovih radova, posebno imajući u vidu da se radi o zgradi na veoma frekventnoj lokaciji, te da svako dalje obrušavanje može imati mnogo veće posljedice po živote ljudi i njihovu imovinu, kako za prolaznike u ovoj ulici, tako i za uposlenike i kupce u poslovnim prostorima koji se nalaze u zgradi", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije