Nakon što su iz Ambasade SAD pisali o ruskim paravojnim kampovima, oglasio se Radovan Višković

11
Radiosarajevo.ba
Nakon što su iz Ambasade SAD pisali o ruskim paravojnim kampovima, oglasio se Radovan Višković
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Radovan Višković

Nedopustivo je da iz Ambasade SAD u BiH komentarišu netačne i neprovjerene informacije poput onih o kampovima za obuku u Srpskoj, bez obzira što su Sjedinjene Države najmoćnija svjetska sila.

Ovo je rekao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, komentarišući ocjenu Ambasade SAD, da su zabrinjavajući izvještaji moldavske policije o postojanju kampova u Republici Srpskoj u kojima Rusi obučavaju mlade za izazivanje nereda u Moldaviji.

"Iz Ambasade SAD u BiH komentarišu nešto na šta nemaju pravo. Ovo je sve uvod u neke druge odluke i to zaista nema smisla", rekao je Višković.

Novi detalji atentata u Austriji: Gradonačelnika ubio lovac, još je u bjekstvu

Novi detalji atentata u Austriji: Gradonačelnika ubio lovac, još je u bjekstvu

On je, kako prenosi RTRS, dodao da, ukoliko iz Ambasade SAD u BiH imaju provjerene informacije o kampovima za obuku u RS, to bi trebalo i da pokažu.

"Zna se da je priča o kampovima u RS višegodišnja i pokazala se netačnom. Imamo indicije da se neke stvari dešavaju na drugim lokacijama, pa čak i u BiH, ali na to iz Ambasade SAD nemaju komentar. Ne želim više da odgovaram na netačne i zlonamjerne izjave, pa makar bile i iz Ambasade SAD", rekao je Višković.

Podsjetimo, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini smatra uznemirujućim izvještaje o "Rusima, povezanim s ruskim privatnim vojnim grupama, koji su upravljali kampom u entitetu Republika Srpska i obučavali pojedince za ometanje demokratskih procesa u Moldaviji".

Oglasila se ambasada SAD u BiH o Rusima u RS koji su obučavali za nerede u Moldaviji

Oglasila se ambasada SAD u BiH o Rusima u RS koji su obučavali za nerede u Moldaviji

O ovome je pisao Radio Slobodna Evropa, medij za koji se Ambasada SAD oglasila o kampovima u kojima su pojedinci obučavali mlade za izazivanje nereda u Moldaviji. Tu informaciju objavile su policija i obavještajna agencija Moldavije 17. oktobra ističući da postoje lokacije u BiH i Srbiji na kojima su mlade u kampovima obučavale osobe povezane sa ruskim privatnim vojnim grupama Ferma i Wagner.

“Postojanje tog kampa trebalo bi detaljno istražiti, a osobe odgovorne za omogućavanje ovakvih aktivnosti trebale bi biti pozvane na odgovornost. Ovi izvještaji postavljaju ozbiljna pitanja o posvećenosti RS i njenog rukovodstva provođenju reformi potrebnih za napredak evropskih aspiracija BiH, kao i o njihovoj ‘evropskoj orijentaciji’ koja je nužna za osiguranje mirne, prosperitetne i demokratske budućnosti za sve građane BiH”, navedeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za RSE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije