Oglasila se ambasada SAD u BiH o Rusima u RS koji su obučavali za nerede u Moldaviji

12
Radiosarajevo.ba
Oglasila se ambasada SAD u BiH o Rusima u RS koji su obučavali za nerede u Moldaviji
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ambasada SAD

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog izvještaja o "Rusima povezanim s privatnim vojnim grupama koji su upravljali kampom u bh. entitetu" i obučavali pojedince za ometanje demokratskih procesa u Moldaviji.

Prvi podaci o kampovima u kojima su obučavani mladi za izazivanje nereda u Moldaviji objavljeni su 17. oktobra od strane policije i obavještajne agencije te zemlje. Izvještaji su ukazali na postojanje lokacija u Bosni i Hercegovini i Srbiji, gdje su mladi obučavali instruktori povezani s ruskim privatnim vojskama Ferma i Wagner.

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) je 21. oktobra potvrdila da posjeduje informacije o grupi pojedinaca koji su u "proteklih 90 dana boravili u BiH" i koje moldavska policija povezuje s obukama.

Predloženo produženje pritvora Berilu, Milišić i Mulaosmanoviću za još tri mjeseca

Predloženo produženje pritvora Berilu, Milišić i Mulaosmanoviću za još tri mjeseca

Prema nezvaničnim informacijama članova Komisije za nadzor rada OSA-e, spomenute lokacije nalaze se na teritoriji RS, što je potvrđeno i u odgovoru Ambasade SAD-a na upit Radija Slobodna Evropa.

Moldavska policija trenutno istražuje više od stotinu mladih koji su prošli obuku za nerede u Rusiji, Srbiji i BiH, a četiri osobe su uhapšene 16. oktobra. Policija je objavila snimke s skrivenih kamera koji prikazuju treninge u učionicama, gdje mladi uzvikuju slogane poput "naš jezik je ruski" i "mi ne želimo u Europu".

U jednom od videa koji navodno prikazuje kamp za obuku na Balkanu, mladići su prikazani kako uče izrađivati eksplozive i koristiti dronove.

Obavještajna agencija Moldavije identificirala je 11 stranih državljana koji su kao instruktori pružali podršku ovim kampovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Ambasada SAD-a ističe da je potrebno temeljito istražiti postojanje ovih kampova i pozvati odgovorne na odgovornost. Ovi izvještaji postavljaju ozbiljna pitanja o predanosti RS-a i njenog rukovodstva provođenju reformi koje su ključne za europske aspiracije BiH, kao i o njihovoj stvarnoj "europskoj orijentaciji" potrebnoj za osiguranje mira, prosperiteta i demokratske budućnosti za sve građane.

Šef moldavske policije ranije je naveo da je mrežu finansirao Ilan Shor, odbjegli oligarh povezan s Rusijom, koji se traži zbog umiješanosti u krađu milijarde dolara iz moldavskog bankarskog sistema. Osumnjičeni su planirali "destabilizaciju" Moldavije nakon izbora i referenduma zakazanog za 20. oktobar, koji je prošao uz vrlo tijesnu podršku birača, usred sumnji o ruskom miješanju kako bi se spriječila integracija Moldavije u Europsku uniju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije