TV / Nakon što je Nova BH izostavljena u ponudi pojedinih operatera reagovao RAK

16. 01. 2020. u 11:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 15

Nakon što je televizijski kanal Nova BH izostavljen iz ponude pojedinih kablovskih operatera u Bosni i Hercegovini, uslijedila je reakcija Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Slijedom brojnih poziva i upita krajnjih korisnika u vezi sa isključenjem programa Nova BH iz programske ponude pojedinih kablovskih distributera, u cilju tačnog informisanja javnosti, Regulatorna agencija za komunikacije obavještava o sljedećem:

Pravilima Agencije je propisana obaveza kablovskih distributera da u svoju ponudu uvrste i sve TV stanice koje emituju zemaljskim putem u zoni mreže kablovskog distributera. Međutim, od ove obaveze je moguće izuzimanje u slučaju kada sama TV stanica ne dopušta distribuciju svog programa ili zahtijeva naknadu, što je slučaj sa programom Nova BH.

Kablovski/IPTV operateri samostalno sastavljaju programsku ponudu TV kanala, domaćih i stranih, koju nude u svojim sistemima u zavisnosti od komercijalnih interesa i poslovne politike firme, a povećanje pretplate za korištenje usluga je stvar poslovne politike kablovskih/IPTV operatera.

Agencija apeluje na sve zainteresovane strane koje koriste medijski prostor za vođenje poslovnih kampanja da vode računa o interesu krajnjih korisnika, koji kao pretplatnici njihovih usluga treba da imaju pravo na tačnu i blagovremenu informaciju, kao i na medije, da ne plasiraju dezinformacije u kojima se pominje 'porez' i 'oporezivanje' koje navodno uvode kablovski operateri, niti da u taj kontekst dovode Regulatornu agenciju za komunikacije. Poreze ne uvode privatne kompanije, već ih kao instrument javnih prihoda, propisuje država i njeni nadležni organi.

Na kraju, Agencija poziva relevantne institucije da provođenjem nadležnosti, u saradnji sa Agencijom, omoguće razvoj tržišta kablovske distribucije u Bosni i Hercegovini u skladu sa principima transparentnosti, pravične konkurentnosti i poštovanja obaveza autorskih i srodnih prava, a u najboljem interesu krajnjih korisnika", saopćeno je iz RAK-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA