BiH / RAK kaznio ATV zbog govora mržnje sa 34 hiljade maraka

02. 11. 2018. u 16:35:00 Patria

Shares: 289

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) kaznila je Alternativnu televiziju (ATV) iz Banja Luke zbog emitovanja emisije "Ćirilica", 9. i 16. jula 2018. godine.

"Na osnovu Zakona o komunikacijama ("Službeni glasnik BiH", broj 31/03, 75/06 , 32/10 i 98/12), rješavajući po službenoj dužnosti u postupku kršenja uslova dozvole i pravila Agencije, Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) dana 24.10.2018., izdala Rješenje za Alternativnu televiziju, a u vezi sa programom "Ćirilica" od 09.07.2018. i 16.07.2018. godine. U postupku je utvrđeno kršenje odredbi člana 3. Osnovni principi i člana 5. Pravičnost i nepristrasnost Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija ("Službeni glasnik BiH", broj 3/16), radi čega je Alternativnoj televiziji na ime utvrđenog kršenja izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 34.000,00 KM", saopšteno je iz RAK-a.

Podsjećamo, novinska agencija Patria pisala je nakon sporne emisije RAK-u, a iz ove agencije nam je rečeno kako je pokrenut postupak.

"Regulatorna agencija za komunikacije provodi postupak vezan za govor mržnje u emiciji Ćirilica koja se emituje na beogradskoj televiziji Happy TV, a koja se na području BiH emituje na banjalučkoj ATV",  potvđeno je tada iz RAK-a Patriji.

Od RAK-a smo tražili da se očituje o tadašnjem gostovanju predsjednika RS-a Milorada Dodika u emisiji Ćirilica kod voditelja Milomira Marića, u kojoj je Dodik u nekoliko navrata otvoreno širio mržnju prema muslimanima i vrijeđao vjerske osjećaje muslimana.

"Obavještavamo vas da ćemo vaš upit u vezi sa emisijom “Ćirilica” koja je sinoć emitovana na ATV smatrati i službenim prigovorom", saopštili su iz RAK-a.

Iz RAK-a su istakli da je već pokrenut postupak zbog ranijih emisija Ćirilice u kojima je također zabilježeno širenje govora mržnje.

Podsjećamo, u emisiji Ćirilica koja je emitovana dan prije obilježavanja 23.godišnjice genocida u Srebrenici urednik i voditelj Milomir Marić ugostio je osuđene ratne zločinace Vojislava Šešelja i Vinka Pandurevića, te Tomu Kovača, koji je optužen za ratne zločine, ali je nedostupan bh. pravosuđu.

U toj emisiji Marić je zajedno sa svojim gostima negirao i veličao genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA