Nakon saslušanja u SIPA-i: Atif Dudaković prebačen u Tužilaštvo BiH

Radiosarajevo.ba
Nakon saslušanja u SIPA-i: Atif Dudaković prebačen u Tužilaštvo BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Atif Dudaković prebačen u Tužilaštvo BiH

General Armije RBiH Atif Dudaković nakon hapšenja i privođenja u prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, prebačen je u Tužilaštvo BiH, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

Uz Dudakovića, u Tužilaštvo BiH prebačen je i Ibrahim Nadarević.

Dudaković je, prilikom ulaska u zgradu Tužilaštva BiH, mahao novinarima i bio dobro raspoložen.

Ibrahim Nadarević - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ibrahim Nadarević

Asim Crnalić, advokat Dudakovića i Nadarevića, kazao je novinarima da ne zna hoće li danas iznositi odbranu ili će tražiti dodatno vrijeme.

Asim Crnalić - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Asim Crnalić

Iz Tužilaštva u ranije saopćili da su po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA-e na području USK-a i drugih gradova, lišili su slobode Atifa Dudakovića, nekadašnjeg zapovjednika Petog korpusa Armije R BiH.

Osim njega, uhapšeno je još 13 dužnosnika i pripadnika Petog korpusa Armije R BiH.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a osumnjičeni Atif Dudaković i za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, tokom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.

Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.  

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, na dalje postupanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije