Tako je govorio Dudaković: Na sceni ratno-politička igra, šta su čekali 25 godina

Radiosarajevo.ba
Tako je govorio Dudaković: Na sceni ratno-politička igra, šta su čekali 25 godina
FOTO: Arhiv / Atif Dudaković

Penzionirani general Armije RBiH Atif Dudaković, komadant legendarne „Sile nebeske“, koji je jutros uhapšen u akciji SIPA-e, početkom decembra 2017. godine je za Radiosarajevo.ba komentirao špekulacije o tome da će biti optužen ili može uhapšen za ratne zločine.

Piše: Faruk Vele

Tada se nije govorilo o optužnici Tužilaštva BiH za navodne zločine nad Srbima, već o tome da će hrvatsko tužilaštvo uskoro objaviti optužnice protiv 17 generala i nekadašnjih visokih oficira Armije RBiH.

Dudaković je tada autoru ovih redaka kazao da je ogorčen zbog takvih nastojanja.

„Ako sam ja ratni zločinac, zašto su čekali duže od 25 godina da bi me optužili“, kazao je tada Dudaković.

"Meni je jasno da je na pozornici ratno-politička igra. Istine su torture, logori, ubistva, rušenja... Neka odgovaraju oni koji su za to odgovorni bez tutorstva, ucjenjivanja, sklanjanja, skrivanja, pomaganja nekih država i vapaja o ugroženosti nacionalnih interesa. Dosta tog glumatanja! Neka svaki sud radi po svojoj nadležnosti i savjesti. Šta su čekali do sada, 25 godina ili je u pitanju nova-stara politika. Žao mi je što se to sve toliko prelama preko BiH", kazao je tada Dudaković za Radiosarajevo.ba.

Upitao je i koja je hrvatska ili srpska porodica stradala u Bihaću?

"Koje je srpsko ili hrvatsko selo Dudak opkolio i napravo nešto?! Prema tome, zna se ko je silovao, ko je držao logore i dozvoljavao ubijanje ljudi... Moj narod je najveća žrtva ovih ratova, žrtva je naša BiH. Mi smo žrtve u prošlosti, sadašnjosti, a bojim se, i budućnosti", dodao je Dudaković.
Ponovio je i tada da se nikog ne boji i da se ne stidi svog časnog vojničkog i ratnog puta.
"Može Jelić (Mijo, op. a.)pobjeći u Hrvatsku, jer ima skolnište tamo, može Đukić (Novak) pobjeći u Beograd jer tamo ima sklonište, može Jelavić (Ante), Dudak ostaje u svojoj BiH i nikog se ne boji", poručio je general Dudaković.

 Uhapšen Atif Dudaković, bivši komandant Petog korpusa Armije BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije