U Goraždu uvedene drastične mjere: U Pobjedi obustavljaju rad

Fena/Radiosarajevo.ba
U Goraždu uvedene drastične mjere: U Pobjedi obustavljaju rad

Prvi slučaj oboljenja od koronavirusa zabilježen je u Goraždu. 

Riječ je o direktorici kompanije namjenske industrije „Ginex“ Muneveri Fočo koja se nalazi u kućnoj izolaciji, a koja je prisustvovala nedavnoj proslavi povodom 70 godina kompanije „Igman“ u Konjicu gdje su također zabilježeni slučajevi koronavirusa.

Sinoć kasno održana je sjednica štaba u proširenom sastavu, povodom novonastale situacije. 

Kako je komandant Štaba civilne zaštite BPK Goražde Edita Velić navela na Facebooku, Kantonalni štab CZ naredio je hitnu obustava rada privrednih subjekata u industrijskoj zoni “Pobjeda” na 15 dana, s tim da se dozvoljava ulaz i izlaz roba uz pratnju policije.

Naređuje se i kućna izolacija osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom i njihovih porodica.

Naređeno je i da do daljnjeg javne ustanove, zavodi i preduzeća na području BPK Goražde svoju radnu organizaciju svedu na tehnički minimum kad su u pitanju ljudski resursi.

"Naređuje se tržnom centru da postupi po Naredbi FŠCZ od 19.03.2020. godine. Također, naređuje se da se unutar objekta fizički odvoji do daljnjeg prehrambeni, higijenski i hemijski odjel od neprehrambenog.
Broj kupaca koji istovremeno borave u objektu ne smije prelaziti 30, uz pojačane higijensko-epidemiološke mjere. Naredba stupa na snagu odmah, a primjenjivat će se od 20.03.2020. godine od 06:00 sati", navela je Velić. 

Član Kriznog štaba ministarstva zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, direktor goraždanskog Doma zdravlja dr. Edin Čengić kazao je da ne treba stvarati paniku

"U ovom trenutku bitno je da ostanemo 'hladne glave', ali maksimalno odgovorni. Prva mjera koja se treba poduzeti je da se identificiraju svi koji su bili u kontaktu sa osobom čiji je nalaz potvrđen da bi se oni smjesta stavili u 14-dnevnu izolaciju, a sigurno će i osobe koje su sa njima bile u kontaktu trebati izolirati. To je nešto što je neminovno, a koliki je to broj osoba to će se morati utvrditi", naglasio je on.

Dr. Čengić je naglasio da ne mora značiti da će doći do masovnog razbolijevanja. 

Uputio je apel osobama koje su bile u kontaktu sa pacijenticom kojoj je potvrđen koronavirus da se jave epidemiologu Zavoda za javno zdravstvo BPK ili Operativnom centru BPK na broj 121.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije