Nakon pasoša IDDEEA nije obezbijedila ni nove tahografske kartice

Srna
Nakon pasoša IDDEEA nije obezbijedila ni nove tahografske kartice

Nakon nestašice naljepnica za registraciju vozila, brodskih knjižica i pasoša u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH prijeti i nestašica tahografskih kartica što će predstavljati veliki problem za domaće prevoznike.

Kako prenosi agencija Srna, ukoliko se hitno ne krene u postupak, već na ljeto prevoznici iz BiH će se suočiti sa nedostatkom tahografskih kartica, a samim tim neće moći izvršavati poslove transporta u zemljama EU.

Transportnim preduzećima je prije nekoliko godina prijetila obustava međunarodnog transporta, jer BiH nije na vrijeme reagovala na obavezno izdavanje digitalnih tahografa.

Problem je riješen i transportna preduzeća su nastavila poslovanje na tržištu Evropske unije.

"Danas je, međutim, situacija drugačija. Kako je EU izvršila izmjenu regulative, agencija IDDEEA koja vrši nabavku kartica za tahografe nije reagovala na vrijeme i izvršila prilagođavanja, tačnije ni vlasti BiH ni IDDEEA nisu počele vršiti usklađivanja sa novim pravilima", kaže izvor iz IDEEA-e.

Izvor iz IDEEA-e, kako piše Novinska agencija Srna, upozorava da je riječ o mogućoj velikoj šteti koja će biti nanesena prevoznicima zbog nemara institucija BiH i rukovodstva IDDEEA i da je krajnje vrijeme da se nadležnima postave pitanja ko će snositi odgovornost i ko će nadoknaditi eventualnu štetu prevoznicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije