Transparency International: Poništiti imenovanje direktora IDDEEA-e

Fena
Transparency International: Poništiti imenovanje direktora IDDEEA-e
Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je Ministarstvu civilnih poslova BiH prijedlog za poništenje imenovanja Arifa Nanića na mjesto direktora Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Nanića je Vijeće ministara imenovalo na poziciju direktora IDDEEA ,iako je, kako tvrde iz TI BiH, istovremeno član Ureda za razmatranje žalbi (URŽ), što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, koji jasno propisuje da je funkcija člana URŽ „nespojiva s bilo kojom drugom direktnom ili indirektnom, stalnom ili povremenom dužnošću“.

"TI BiH je od URŽ dobio potvrdu da do 19.maja ove godine Nanić nije podnio ostavku na mjesto člana Ureda u filijali Banja Luka, zbog čega se obratio Ministarstvu civilnih poslova s prigovorom na imenovanje Nanića za direktora IDDEEA-e jer nisu ispoštovani ni principi Zakona o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima BiH – posebno princip zakonitosti koji nalaže da se sva javna imenovanja vrše na zakonit način i u skladu sa svim važećim pravilima, propisima i zakonima", navodi se u saopćenju ove nevladine organizacije.

U ovom slučaju, tvrde iz TI BiH, ne samo da su prekršene zakonske odredbe, već su pokazane i slabosti u vršenju provjera, kojima je trebalo spriječiti imenovanje na nespojivu funkciju.

"S druge strane, Nanić se ovom pozicijom može naći i u sukobu interesa, jer u isto vrijeme rukovodi ugovornim organom koji provodi javne nabavke, a obnaša i funkciju člana Ureda koji je nadležan za provođenje Zakona o javnim nabavkama i postupanje po žalbama na konkretne postupke. TI BiH je zbog svega navedenog od Ministarstva civilnih poslova tražio da se ovo imenovanje poništi i da se pristupi novom postupku imenovanja", navode u saopćenju.

Ukoliko Ministarstvo ne postupi po prijedlogu, TI BiH će se obratiti i institucijama nadležnim za razrješenje članova URŽ, kako bi se nespojivost otklonila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije