Nakon odlučne reakcije institucija BiH: Rusi ostali na Rači!

F. V.
Nakon odlučne reakcije institucija BiH: Rusi ostali na Rači!
Facebook / Rusi neće doći u Mostar

Pripadnici vojske Ruske Federacije koji su danas trebali doći u Mostar kako bi, na molbu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića izvršili "dekontaminaciju" i "dezinfekciju" Univerzitetsko kliničke bolnice Mostar, ostali su na Graničnom prijelazu Rača jer im nije dozvoljen ulazak iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu!

Granična kontrola

Ovakva odluka je rezultat odlučnog stava institucija države Bosne i Hercegovine da pripadnici ruskih oružanih snaga, dakle, strane vojne sile, ne mogu ući na teritoriju naše zemlje bez njihove saglasnosti.

Informaciju da pripadnici ruskih snaga nisu uspjeli ući u BiH objavio je danas Hrvatski medijski servis (HMS) blizak Hrvatskoj demokratskoj zajednici, nazivajući takvu odluku "sramnom". HMS optužuje "bošnjačke ministre" da su "otpočeli igrokaz kako bi se opstruirala ruska humanitarno-medicinska pomoć žiteljima Mostara".

Čović pozvao rusku vojsku da "dekontaminira" Mostar bez znanja MO i OSBiH!

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić odbio je danas dati saglasnost za ulazak pripadnika vojske Ruske Federacije koji bi sutra trebali doći u Mostar kako bi, na molbu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića izvršili "dekontaminaciju" i "dezinfekciju" Univerzitetsko kliničke bolnice Mostar, saznaje Radiosarajevo.ba Ko zove Ruse?

Portal dalje navodi da je Direkcija za kordinaciju policijskih tijela koja je jučer dostavila Graničnoj policiji plan eskorta ruskog humanitarno- medicinskog konvoja, taj plan danas povukla, dok "ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nije dostavio suglasnost GP BiH sukladno Zakonu o graničnoj kontroli za ulazak ruskog konvoja u BiH".

Podsjetimo, Ministarstvu vanjskih poslova BiH se notom obratila Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu. Navedenom notom se, kako se navodi u dopisu koji potpisuje ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković, traži "dozvola ulaska na teritoriju BiH 24-članog tima i pet specijaliziranih vojnih ABHO vozila za "dekontaminaciju" i "dezinfekciju", koji bi na osnovu Čovićevog zahtjeva pružili pomoć bolnici u Mostaru.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić odbio dati saglasnost za ulazak pripadnika vojske Ruske Federacije.

"Ovim vas podsjećamo da Ministarstvo nije nadležno dati dozvolu za ulazak oružanih snaga druge države na teritoriju BiH, i nije nam poznato da je eventualno Predsjedništvo BiH donijelo Odluku kojom bi se odobrio ulazak  vojno-medicinskih timova Ruske Federacije na teritoriju Bose i  Hercegovine, kao ni o zadacima na kojima bi eventualno bili  angažovani",  navodi se u dopisu koji potpisuje ministar Podžić.

O cijelom slučaju se oglasilo i Ministarstvo sigurnosti sa ministrom Fahrudinom Radončićem na čelu.

MSBiH o dolasku ruske vojske u Mostar: "Evo šta su poručili Radončić i Podžić"

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić odbio je jučer dati saglasnost za ulazak pripadnika vojske Ruske Federacije koji bi danas trebali doći u Mostar kako bi, na molbu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i šefa bh. 

"Činjenica da nam je gospođa Turković uputila akt na postupanje i da su oba ministarstva praktično odbila opciju prelaska ruskog vojno-sanitetskog konvoja preko granice BiH, ne govori ni o kakvom izbjegavanju u vršenju naših odgovornosti ili straha od toga, već o našem punom poštivanju institucija BiH, njihovih jasnih zakonskih nadležnosti i odgovornosti", naveli su iz Ministarstva sigurnosti.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković potvrdila je danas za Radiosarajevo.ba da se u cijeli slučaj uključilo Predsjedništvo BiH.

Reakcija OSBiH

Kako saznajemo, i vrh Oružanih snaga BiH je, također, tražio odgovor po kojem aranžmanu dolaze pripadnici ruske vojske (a nedavno su u Banjoj Luci i bili), jer "nemamo bilateralni sporazum, niti su Oružane snage BiH upoznate sa detaljima" ovih aktivnosti. 

Inače, jedinicom koja je trebala doći u Mostar komanduje general-major Mihail Černišov, načelnik hemijske, biološke i radijacijske zaštite Zapadnog vojnog okruga čije je sjedište u Sankt Petersburgu. 

General Černišov je tokom aprila boravio u Beogradu gdje se susreo sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a sastanku je prisustvovao i bivši ruski ambasador u BiH, a sada ambasador te države u Srbiji - Aleksandar Bocan Harčenko

Prilikom nedavnog dolaska ruskih snaga u Banju Luku kazano je da  dolazi "grupa vojnih stručnjaka-ljekara, sa specijalnom tehnikom", koja  će omogućiti dezinfekciju prostora i zgrada što bi trebalo omogućiti  sprečavanje širenja zaraze. 

Kako su nedavno objavili nezavisni mediji, ne treba zaboraviti da se u ovakvim situacijama obično šalju pripadnici Vojno-obavještajne službe (GRU) i da njihovo prisustvo u RS može biti i subverzivno-obavještajnog karaktera.  

Podsjetimo, u intervjuu za ruski dnevni list Rossiyskaya Gazeta, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović je poručio da u Bosni i Hercegovini "nažalost ima vrlo malo ruskog utjecaja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije