Nakon kritika na račun rada Vlade KS, Forto kazao: Neću podnijeti ostavku

Radiosarajevo.ba
Nakon kritika na račun rada Vlade KS, Forto kazao: Neću podnijeti ostavku
Instagram / Edin Forto

Još jedna burna sjednica Skupština Kantona Sarajevo 39. po redu, završena je, a obilježila su je brojna prepucavanja kao i ostavka ministrice Melike Husić-Mehmedović. 

Jedan od zastupnika SDA uputio je prijedlog inicijative premijeru Vlade KS Edinu Forti da razmisli o ostavci s obzirom da je evidentno koliko se ne radi i koliko je problema u Kantonu Sarajevo. 

Na ovaj prijedlog, Forto se nasmiješio i naknadno na upit novinarke poručio "Neću podnijeti ostavku".

Neobičan trenutak koji je pored ostavke ministrice obilježio ovu Skupštinu KS jeste potez zastupnika Dževada Poturka (SBB) koji je prije svog obraćanja na sjednici donio metle i lopate kao "poklon" za premijera KS Edina Fortu i Vladu KS.

Nakon što je odnio metle i ostavio metle i lopate kod govornice, obratio se premijeru Forti.

"Pitanje za premijer Edina Fortu, kada će Vlada početi konkretno da radi. Ja bih vas zamolio da iskoristite fantastičan autoritet gospodina Konakovića, koji je dugi niz godina bio premijer, pa predsjedavajući, pa lider Šestorke, pa Četvorke, sad i Trojke. Znamo da ima najveći broj ministara u Vladi KS, da privoli svoje ministre da konačno počne nešto da se radi.

Donio sam nekoliko lopata i metli, to je moja skromna donacija za ovaj kanton da konačno počne nešto da se radi. Vi ste izvršna vlast, ja sam zakonodavna, shodno tome ove tri lopate i metle za vašu popularnu Trojku, koje trebaju da vas potaknu na konkretnu akciju. Da se konačno nakon osam mjeseci, otkatko ste preuzeli vlast od gospodina Nenadića, počnete da radite, a ne samo da se bavite pustom pričom", kazao je Poturak.

Važna tačka dnevnog reda Nacrt zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo nije razmatran danas u Skupštini KS s obzirom na to da je premijer Edin Forto povukao ovu tačku dnevnog reda prije nego što je i počela rasprava.

Protiv ovog Nacrta zakona su u prethodnom periodu javno govorili i zastupnici iz opozicije, ali i vlasti. Kritike na račun zakona su tako uputili i partneri Vlade KS u skupštinskoj većini kao što je SDP, ali i SDA koja je trenutno u opozicionom taboru.

Novom zakonu se protivi čak i dio akademske zajednice među kojima je Ekonomski fakultet u Sarajevu koji je matični fakultet ministrice Melike Husić-Mehmedović, kao i Akademija nauka i umjetnosti BiH, Univerzitet u Sarajevu (UNSA) i Studentski parlament UNSA.

Također, premijeru Forti upućena su brojna pitanja, među njima i kada će se isplatiti stimulacije medicinskim radnicima koji su radili u COVID odjeljenjima. 

Forto je poručio kako će se svima isplatiti novčana naknadna shodno broju sati koliko su radili u COVID odjelima.

"Neki će dobiti 1000 KM, a neki desetak maraka, zavisno od broja sati koliko su radili", kazao je Forto. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije