Nacrt zakona o visokom obrazovanju povučen s dnevnog reda

2
Radiosarajevo.ba
Nacrt zakona o visokom obrazovanju povučen s dnevnog reda
Vlada KS / Sa sjednice Skupštine KS

Nakon pola sata pauze nastavljena je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, a odlučeno da se Nacrt zakona o visokom obrazovanju povuče s današnje sjednice.

Podsjetimo, jedna od tačaka dnevnog reda sjednice je trebao biti i Nacrt zakona o visokom obrazovanju, protiv kojeg su javno bili i zastupnici iz opozicije, ali i vlasti.

Ipak, rasprava o ovoj tački nije održana s obzirom na to da je premijer Edin Forto povukao s dnevnog reda prije nego je došlo do rasprave.

Proteklih dana traje burna rasprava u vezi s ovim nacrtom zakonom, a ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Melika Husić Mehmedović podnijela je ostavku na današnjoj sjednici Skupštine KS na kojoj je trebao biti razmatran Nacrt Zakona o visokom obrazovanju koji je izazvao turbulencije unutar akademske zajednice.

Podsjetimo, u srijedu su se oglasili i sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu koji je matični fakultet ministrice  Husić Mehmedović protiveći se novom zakonu. 

Iz Akademije nauke i umjetnosti BiH su također pozvali zastupnike ne podrže zakon.  

Portal Radiosarajevo.ba ranije je objavio pismo koje je potpisalo 200 uposlenika UNSA-e koji su izrazili nezadovoljstvo novim Nacrtom zakonom, a protiv zakona su i studenti, a zvanično se oglasio i Studentski parlament UNSA. 

Iz Kluba SDA, SDP-a i Demokratske fronte su također tražili da se povuče ovaj nacrt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije