Nakon evakuacije građana uništena avionska bomba u Bihaću

Radiosarajevo.ba
Nakon evakuacije građana uništena avionska bomba u Bihaću
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uklonili su jutros u Bihaću avionsku bombu iz Drugog svjetskog rata.

Radilo se o neeksplodiranoj avionskoj bombi koja je, prema obliku i dimenzijama, pozitivno identifikovana kao razorna bomba SD250 njemačke proizvodnje, bruto težine 250 kilograma. 

Za uništavanje ovog sredstva bile su predviđene sigurnosne distance uspostave sigurnosnog pojasa zaštitne zone za ljude prilikom utovara i izmještanja bombe u toku transporta i na mjestu uništavanja.

Avionska bomba se nalazila na gradilištu u iskopu na kojem je pronađena na dubini od jedan metar od gornje ivice iskopa. Sjeverozapadno, južno i istočno od bombe na udaljenosti od 15 do 70 metara nalaze se stambeni i poslovni objekti (kuće).

Pripadnici PS Bihać izvršili su rano jutros u 5.20 sati obezbjeđenje aviobombe do njenog izmještanja a pripadnici Službe civilne zaštite Grada Bihaća, u saradnji s pripadnicima PS Bihać, za vrijeme utovara i izmještanja bombe izvršli su evakuaciju stanovništva u poluprečniku od 100 metara od mjesta pronalaska bombe.

Kako bi opasnost koju avionska bomba predstavlja za mještane Grada Bihaća bila uklonjena, u petak, 22. decembra, u 5 sati operaciji uklanjanja, transporta i uništenja pristupili su Timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstva FUCZ.

Bomba je oko 9 sati uništena na poligonu Grabež, a prije spuštanja bombe u jamu na poligonu je uspostavljeno stražarsko osiguranje u radijusu od 1.000 metara od mjesta uništenja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije