Kladionice u BiH i dalje državi duguju milione

S. H.
Kladionice u BiH i dalje državi duguju milione
Arhiv / Ilustracija
Milionska dugovanja kladionica prema državi još uvijek nisu isplaćena.

Prema podacima Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine do 30. septembra 2017. godine, kladionica Derby bet iz Mostara duguje Federaciji 21.986.602,28 KM.

Mostarska Intersport kladionica duguje 18.842.436,99 KM Federaciji, dok Remi sportske kladionice iz Tuzle duguju oko 3.273.876,57 KM. 

Williams kladionica koja je osnovana u Širokom Brijegu duguje 377.627,03 KM, Primera iz Gruda duguje 354.843,40, Millenium iz Mostara 298.711,10, Premier World Sport iz Čitluka 209.756,40, Sport plus iz Novog Travnika 136.399,89 KM.

Kladionica Bet live iz Viteza duguje 93.586,08, Formula 93.540,47, BH Play 76.189,30 KM itd.

Sasvim je nejasno zbog čega državni aparat ne želi da pronađe način da naplati desetine milione poreskih dugovanja.

Vlada Federacije BiH je u februaru utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. Zakon je usvojen u Zastupničkom domu, ali nije usvojen u Domu naroda.

Taj zakon predstavlja sistemski materijalni zakon koji uređuje pravo priređivanja igara na sreću na teritoriji FBiH, a zasnovan je na principima europske prakse drugih država, i u dosadašnjoj relativno kratkoj primjeni potvrdio ispravnost restriktivne politike države u toj djelatnosti, a u svrhu maksimalnog zadovoljavanja moralnih, vjerskih, kulturnih i javnih ciljeva, što osigurava propisani model.
 
Zakon o igrama na sreću predviđao je da porez od prihoda kladionica u BiH koji se inače usmjerava samo na kantone u kojima su registrirana sjedišta kladionica, postane "opći prihod". 
 
Kako Zakon nije usvojen na sjednici Doma naroda, resorno ministarstvo finansija koje obrađuje i predlaže zakone, pokrenulo je proceduru ustavnosti važećih zakona nakon čega bi se pripremao novi tekst Zakona, rekli su za Radiosarajevo.ba iz Federalnog ministarstva za finansije.
 
Nije uspio pokušaj da kladionice, ali i ostale igre na sreću, plaćaju PDV.

"U skladu sa Zakonom o PDV-u igre na sreću koje podrazumijevaju finansijski dobitak oslobođene su od plaćanja PDV-a i to u skladu sa Pravilnikom o primjeni Zakona o PDV-u. U ovom smislu Zakon o PDV-u u BiH usklađen je sa direktivom Europske unije koja uređuje ovu oblast. Dakle, svaka izmjena Zakona o PDV-u u ovom smislu bila bi u suprotnosti sa važećom direktivom EU i BiH, koja je na putu ka članstvu u Europskoj uniji, ne može vršiti izmjene koje su u suprotnosti sa važećom direktivom", rekao nam je glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon BPK Goražde trebao se naći na sjednici dnevnog reda Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona.

Ovim zakonom u BPK-a se predviđa da vlasnici poslovnih prostora, koji ih odluče dati u najam kladionicama, moraju plaćati porez na imovinu u iznosu od 300 KM po četvornom metru godišnje, dok će morati plaćati 3 KM godišnje po četvornom metru ako taj prostor izdaju nekoj drugoj djelatnosti.

Ukoliko se usvoji ovakav zakon u ovom kantonu, vlasnici kladionica smatraju da u Goraždu neće ostati nijedna domaća kladionica, jer se vlasnicima poslovnih prostora neće isplatiti da iznajmljuju prostor kladionicama, zbog čega su negodovali vlasnici kladionica.

Kladionice bi morale plaćati 10.000 KM za svaki računar kojeg imaju na uplatnom mjestu, komunalnu taksu od 3.600 KM godišnje po uplatnom mjestu. 

Ministar za finansije BPK-a Nudžejm Džihanić najavio nam je da će ovaj Zakon biti povučen sa dnevnog reda Skupštine čija je sjednica zakazana za 26. decembar.

Kako nam je navela predsjedavajuća Skupštine BPK-a Aida Obuća, nije dobila pismeni zahtjev za povlačenje ovog zakona sa sjednice dnevnog reda čiji je predlagač Vlada BPK-a, koja je zatražila da se zakon razmatra po hitnom postupku. Moguće je da će do povlačenja te tačke sa dnevnog reda doći na samoj sjednici Skupštine.

Kladioničarskom lobiju teško je stati u kraj, no postoji veliki broj čak i uspješnih pokušaja da se suzbije njihovo djelovanje.

Naprimjer, Naša stranka je izborila da se zatvore sve kladionice u užem centru Baščaršije, a Općinsko vijeće Općine Ilidža u maju prošle godine donijelo je odluku o tome da se u centru Ilidže neće više moći obavljati djelatnosti igara na sreću. Također, tada je odlučeno da u dijelovima naselja u Općini Ilidža u kojima im je dozvoljen rad, kladionice moraju biti udaljene 100 metara od osnovnih i srednjih škola te vjerskih objekata.

Gradsko vijeće Zenice odlučilo je, po prijedlogu gradonačelnika Fuada Kasumovića, da komunalne takse po Prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama Grada Zenice za uplatna mjesta privatnih priređivača igara na sreću iznose i do 50.000 konvertibilnih maraka. 

Iz privatnih kladionica tada su tvrdili da će više od 200 zaposlenih, iz oko 100 uplatnih mjesta s područja Zenice, nakon ove Odluke ostati bez radnih mjesta, odnosno privatna poduzeća koja se bave igrama na sreću bit će primorana da zatvore poslovnice u Zenici. 

Privatni poduzetnici polagali su nade da će Ustavni sud Federacije BiH Odluku Gradskog vijeća Zenice proglasiti neustavnom, odnosno dokazati da su vijećnici u Zenici postupili protivno odredbama Ustava FBiH, ali Ustavni sud nije donio tu odluku, niti su kladionice u Zenici zatvorene iako je najavljivano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije