Prva sjednica nakon dva i pol mjeseca: Završava li se kriza u Predsjedništvu BiH

Radiosarajevo.ba
Prva sjednica nakon dva i pol mjeseca: Završava li se kriza u Predsjedništvu BiH
Politička kriza zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije polagano se stišava u BiH, te sve vodeće institucije najavljuju nove sjednice kako bi i praktično pokazale kraj krize.

Tako je za danas najavljena i 34. redovna sjednica Predsjedništva BiH, čiji članovi će se prvi put sastati nakon dva i pol mjeseca političke krize. Posljednji put članovi Predsjedništva BiH zasjedali su 25. januara, a onda je počeo cijeli proces političke borbe zbog zahtjeva za reviziju presude.

Nekoliko puta inicirano je održavanje hitne sjednice Predsjedništva BiH, upravo u vezi sa zahtjevom za reviziju presude, no one su svaki put prekinute ili uopće nisu održane, tako da će danas prvi put doći do potpune deblokade u radu Predsjedništva BiH.

Na današnjoj sjednici Ivanić, Čović i Izetbegović će o brojnim prijedlozima odluka, među kojima su najvažniji oni o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Kabineta ministara Ukrajine o saradnji u oblasti turizma, zatim oni o zaključivanju ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Turske i prihvatanju Sporazuma o zajmu EBRD-a, te najzad prijedlog odluke o pokretanju procesa za potpisivanje Sporazuma između BiH i Srbije o pograničnom saobraćaju.

Na dnevnom redu nalaze se i brojni drugi prijedlozi odluka, od kojih se najviše njih odnosi na poslove Ministarstva za odbranu BiH i Oružanih snaga BiH.

Sveukupno, današnja sjednica pokazat će koliko je i da li je uopće politička kriza narušila odnose unutar Predsjedništva BiH, te koliko je moguće nastaviti sve pozitivne procese iz prethodnog perioda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije