KS: Jedan od sindikata osnovnog obrazovanja zatražio potpunu online nastavu

4
Radiosarajevo.ba
KS: Jedan od sindikata osnovnog obrazovanja zatražio potpunu online nastavu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Udruženje Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, čiji je predsjednik Ibrahim Dedić, uputio je zahtjev Anisu Kriviću, ministru za obrazovanje, nauku i mlade KS, za uvođenje isključivo online nastave.

Razlog tome je, kako su naveli u saopćenju, što je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva jučer dao preporuku online modela nastave i da se ona primjenjuje odmah. 

Osim toga, dodali su, danas je u Kantonu Sarajevo zabilježen i novi crni rekord po broju novozaraženih novim nojem koronavirusa.

Uz napomenu da su odgajatelji, učitelji, nastavnici i profesori resurs društva koji se mora zaštititi, iz ovog sindikata su istakli da zahtijevaju poduzimanje hitnih mjera na zaštiti zdravlja učenika i zaposlenih u vrtićima, osnovni i srednjim školama, te fakultetima.

"Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo zahtijeva da se hitno izvrši analiza stanja opreme i drugih resursa za realizaciju online nastave kako nastavnog osoblja, tako i učenika koji su u stanju potrebe i da se hitno izvrši nabavka i podjela računara i 4G kartica kako bi se uspješno realizirala online nastava", navedeno je u saopćenju ovog sindikata, koji je jedan od dva sindikata osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Pozvali su Marija Nenadića, premijera Kantona Sarajevo, Anisa Krivića, ministra za obrazovanje, nauku i mlade, te Jasmina Halebića, ministra finansija, da "ogromna finansijska sredstva koja uplaćuju za sindikalne aktivnosti, a koje nemaju nikakve veze sa odgojem i obrazovanjem" odmah preusmjere za materijalne resurse u realizaciji online nastave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije