Nakon 11. jula bit će otvoreni brojni mezari u Potočarima: ICMP objasnio tragične razloge

0
Radiosarajevo.ba
Nakon 11. jula bit će otvoreni brojni mezari u Potočarima: ICMP objasnio tragične razloge
Foto: AA / Dan šehida u Srebrenici

U Srebrenici će 11. jula ove godine biti pokopano 30 žrtava genocida iz 1995. godine. Njihova tijela su ekshumirana iz skrivenih grobnica i identificirana. Najmanje šestoro onih koji će biti sahranjeni ove godine bili su tinejdžeri kada su ubijeni.

Tim tužnim povodom su se oglasili iz Međunarodne komisije za nestale osobe. Njihovo obraćanje objavljujemo u cijelosti:

"Identifikovano je više od 7.000 od 8.000 žrtava genocida, velika većina putem DNK testiranja.

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Proces vođen DNK bio je neophodan jer su počinioci genocida u Srebrenici pokušali sakriti dokaze svog zločina sistematskim otkopavanjem primarnih masovnih grobnica u sedmicama i mjesecima nakon ubistava i prebacivanjem tijela žrtava u sekundarne i tercijarne tajne grobnice širom istočne Bosne.

U prosjeku, za svaku identificiranu žrtvu izdano je sedam ili osam izvještaja o podudaranju DNK. To je zato što su kosti pojedinačnih žrtava pronađene u više masovnih grobnica.

U mnogim slučajevima, srodnici žrtava odlučuju da sačekaju prije nego što pokopaju nekompletne posmrtne ostatke svojih najmilijih. To rade u nadi da će u narednim godinama biti pronađeno još kostiju kao rezultat iskopavanja. Na ožalošćenima je da odluče kada žele da se obavi sahrana. Mnoge od 30 žrtava koje će biti sahranjene ove godine identifikovane su prethodnih godina, ali su porodice odlučile da sačekaju dok se ne pronađe još kostiju.

Bursać: Objasnite Sadiku koji ukopava trećeg brata zašto nema Dana žalosti u cijeloj BiH!

Bursać: Objasnite Sadiku koji ukopava trećeg brata zašto nema Dana žalosti u cijeloj BiH!

Nakon ukopa 11. jula, timovi Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, Tužilaštva BiH i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) izvršit će 71 'reasocijaciju'.

U ovom procesu, koji će se odvijati od 12. do 19. jula, biće reekshumirani ljudski ostaci koji su već identifikovani i pokopani, a kosti koje su u međuvremenu pronađene biće reasocirane, a tijela će tada biti ponovo ukopana. U svakom ovom slučaju, porodice su kontaktirane i zamoljene da daju saglasnost za reasocijaciju. Čak će i ova tijela, u većini slučajeva, i dalje biti nekompletna.

U godinama koje dolaze, porodice će čekati da im se javi vijest da je pronađeno još kostiju. Za one koji su preživjeli genocid, čekanju nema kraja."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije