Najviše zastupničkih pitanja i inicijativa vezano za zdravsto

0
Fena
 Najviše zastupničkih pitanja i inicijativa vezano za zdravsto
Foto: Vlada FBiH / Počela sjednica

Najviše zastupničkih pitanja i inicijativa, upućenih na današnjoj online sjednici Predstavničkog doma Fedralnog parlamenta koja je u toku, odnosilo se na sektor zdravstva.

Dosta tih inicijativa tiče se aktuelne pandemije COVID-a, a neka su pitanja postavljena i zbog potrebe da u teškim uvjetima pandemije, ne trpe ni pacijenti oboljeli ranije od drugih, hroničnih tegoba.

Zastupnik Nijaz Helez inicirao je, primjerice, da nekoliko medikamenata za liječenje protiv COVID-a, među kojima i 'remdesivir', budu dostupni sa esencijalne liste, odnosno da pacijentima cijena može biti refundirana iz federalnog budžeta, dok je zastupnik Dževad Adžem, zbog složene epidemiološke situacije u Bosanskopodrinjskom kantonu, zatražio hitnu dostavu s federalnog nivoa već planiranog ovogodišnjeg budžetskog novca za niže nivoe radi pomoći zdravstvu.

Zastupnik Zlatko Ercegović traži da zdravstveni radnici Federacije koji posao obavljaju u covid-odjelima dobiju mogućnost uračunavanja 'radnog staža u produženom trajanju 50 posto'.

Kad je riječ o drugim oboljenjima od kojih neki pacijenti hronično pate i prije nego što se razbuktala pandemija COVID-a, zastupnica Amela Kuskunović je inicirala dostupnost medikamenta 'methatexrate' kao baznog u liječenju autoimunih bolesti, a naročito reumatoidnog artritisa, jer se u aktuelnim teškim prilikama javlja i nestašica ovog lijeka.

Neki zastupnici iz Bosanske Krajine apelirali su, zbog lošeg stanja objekta Doma zdravlja u Bihaću, da nadležni omoguće primjerenu primarnu zdravstvenu zaštitu tamošnjim pacijentima, a naročito u kontekstu aktuelne epidemiološke situacije.

Ustaljena najčešća praksa je da zastupnici naknadno dobiju napismeno odgovore na njihova postavljena pitanja i inicijative mada ima primjera i da nadležne institucije odgovore odmah ako njihovi predstavnici, ciljano zbog neke tačke dnevnog reda, prisustvuju sjednicama Predstavničkog doma.

Nakon termina rezerviranog za zastupnička pitanja i inicijative, prva tačka utvrđenog dnevnog reda je informacija iz Vlade FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH, uz prijedlog mjera i preporuka za poboljšanje stanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije