I Federacija BiH odobrila upotrebu vakcine Pfizer

5
Radiosarajevo.ba
I Federacija BiH odobrila upotrebu vakcine Pfizer
Foto: Agencije / Ilustracija

U Federaciji BiH i zvanično može da započne vakcinacija Pfizer vakcinom.

Agencija za lijekove izdala je pozitivan nalaz, koji je utvrdio kvalitet, da ona može biti primijenjena u procesu imunizacije.

Dok stanovništvo i dalje čeka na masovnu imunizaciju, Bosna i Hercegovina do sada je dobila 89 hiljada i šest stotina vakcina. Pola od toga je došlo putem COVAX-a, a pola su donacije.

Nakon što je Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine odobrila Pfizerove vakcine, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH započet će raspodjelu 15.210 doza po kantonima.

Vakcine AstraZenece, koje su također putem COVAX mehanizma stigle u našu zemlju i dalje su na čekanju, jer nije dostavljena kompletna dokumentacija, piše BHRT.

“Zavodu je danas stigao i pozitivan nalaz iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH tako da već sutra krećemo sa distribucijom prema kantonima, a koja će biti raspoređena na isti način kao i sva dosadašnja cjepiva po unaprijed utvrđenom algoritmu.”

Iako je danas trebala stići druga tura vakcina iz COVAX-a, prema ranijim najavama ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, nije poznato kada će doći. Iz Ministarstva nisu dali zvaničnu informaciju. Dok se čeka veća isporuka vakcina putem COVAX-a, koju je BiH još prošle godine uplatila, domaće vlasti negoduju zbog sporosti u isporuci. A još nije bilo isporuke vakcina ni putem evropskog mehanizma.

U međuvremenu, donacije vakcina stižu u Bosnu i Hercegovinu – 30 hiljada Sinovak vakcina iz Turske, a uskoro i 50 hiljada iz Kine. Vijeće ministara BiH dogovorilo je raspodjelu, pa će tako Federaciji BiH pripasti 30.380 doza iz kineske donacije, te 17.980 iz turske. RS će dobiti 18.620 doza vakcine iz Kine, te 11.020 doza iz donacije Turske. Brčko distrikt će dobiti po 1.000 doza vakcina iz obje donacije.

Bosna i Hercegovina do sada je dobila 89.600 vakcina. Pola od toga došlo je putem COVAX-a, a pola su donacije. RS je naručila više od 800 hiljada, a do sada je stiglo 42 hiljade. Federacija Bosne i Hercegovine još nije osigurala nijednu vakcinu putem direktne nabavke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije