Najveći partner: Evo koliko novca EU ulaže u Bosnu i Hercegovinu

2
Radiosarajevo.ba
Najveći partner: Evo koliko novca EU ulaže u Bosnu i Hercegovinu
Foto: EPA-EFE / BiH i Europska unija

Među političarima u Bosni i Hercegovini postoji samo jedna stvar oko koje se uvijek mogu dogovoriti, a to je put naše zemlje prema Europskoj uniji. 

Jedan od glavnih razloga za to su EU fondovi, koji su za zemlje koje se nalaze u ovoj uniji, ali i one koje tome teže, jedan od najvećih izvora finansiranja. 

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini je na društvenoj mreži X.com podijelila prikaz novca koji je iz EU došao u BiH, te se pohvalili brojkom od čak 5,3 milijarde eura (10,6 milijardi KM) investicija u našoj zemlji do 2022. godine. 

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Između ostalog, pohvalili su se i programom ERASMUS, kojim je više od 15.300 učenika i studenata iz cijele BiH dobilo priliku da barem jedan semestar provedu u obrazovnim institucijama u EU. 

Isto tako, naveli su da se planira investicija za cijeli Zapadni Balkan od čak 30 milijardi eura (60 milijardi KM), od čega je dosada skupljeno oko tri milijarde eura (šest milijardi KM), ponajviše za transport, obnovljivu energiju i očuvanje okoliša

Naveli su da je i za civilno društvo, od 2014. godine do 2023. godine, iz EU izdvojeno 45 miliona eura (90 miliona KM). 

Dodali su i ciljeve za 2030. godinu. Oni su izgradnja 152 kilometra autoputa kroz BiH, bolji pristup vodi za 770 hiljada građana i izgradnju jedne unutrašnje luke u našoj zemlji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije