Najpogođeniji kanton u BiH popustio mjere

0
Radiosarajevo.ba
Najpogođeniji kanton u BiH popustio mjere
Foto: Tuzla Live / Tuzla

Tuzlanski kanton s najvećim brojem smrtnih slučajeva u Federaciji BiH popustio je mjere - prva odluka ugostiteljski objekti ponovo mogu raditi do 23 sata.

U Tuzlanskom kantonu od početka pandemije umrlo je 647 osoba oboljelih od koronavirusa, dok je detektovano nešto manje od 14.000 oboljelih.

Nove naredbe i preporuke koje bi trebale biri rigoroznije, i moći nam pomoći da zaustavimo ovaj uzlazni trend u incidenciji covid pacijenata”, kazao je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravlje FBiH.

Prema podacima Zavoda FBiH, u posljednja 24 sata zabilježeno je 949 novih slučajeva.

Poređenja radi, najveći broj zaraženih Federacija je zabilježila 4. novembra - 1.372.

U RS u posljednja 24 sata 283 novozaražena, skoro svaki treći testirani pozitivan je na virus korona.

Problem je što i kada imate 80 posto ljudi koji poštuju te mjere, ako imate 20% ne poštuju, to je dovoljno da omogući da se virus unese u populaciju i da se kroz nju širi”, pojašnjava Danica Momčičević, doktorica na UKC RS, prenosi N1.

Ukoliko ste preboljeli koronavirus, i dalje je neophodno čuvati se. Stručnjaci kažu, bilježe se slučajevi reinfekcije.

“Šest do osam mjeseci, znači poslije osam mjeseci potencijalno možete da imate reinfekciju, ali to ipak imate nije mnogo, nije veliki procenat, nešto uznemiravajuće”, ističe doktor Sait Bilgin.

Posljednjih dana, visoka smrtnost od koronavirusa.

Ipak, najveći broj umrlih u jednom danu, zabilježen je 22. decembru – tada je u BiH preminulo 86 osoba oboljelih od koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije