Najčešća imena za djecu u bh. gradu: Tessa, Zoi, Anastas, Nestor...

11
Radiosarajevo.ba
Najčešća imena za djecu u bh. gradu: Tessa, Zoi, Anastas, Nestor...
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

U ovoj godini, Banjalučani su za svoju djecu birali kako tradicionalna, tako i savremena imena, podaci su Odjeljenja za opštu upravu.

Kako je objavljeno na sajtu Grada Banja Luka, u Matičnu knjigu rođenih u ovom gradu u posljednjih nekoliko godina, pa tako i ove godine, dječacima su više određena tradicionalna imena, poput imena Vasilije, Jovan, Lazar, Mihajlo, Veljko, Momčilo, Mihajlo, Lazar, Arsenije, Bogdan, Gavrilo, Uroš, Dušan, Todor, a djevojčicama, uglavnom, savremenija imena.

Neka od često određenih imena za dječake su Aleksej, Aleksa, Pavle, Marko, Vuk, Lazar, Stefan, Viktor, Filip; za djevojčice se ponavljaju češće imena, poput: Ana, Sofija, Teodora, Mila, Isidora, Mia, Milica, Una, Lana, Kalina, navode iz ovog Odjeljenja.

Adnan Ćatić ima srce šampiona: Bosanac ostvario 44. pobjedu u karijeri

Adnan Ćatić ima srce šampiona: Bosanac ostvario 44. pobjedu u karijeri

Dodaju kako su tradicionalna imena koja roditelji daju djevojčicama, ipak rijeđa.

"Od tih imena možemo izdvojiti sljedeća, a to su: Anđelija, Dara, Vjera, Danica, kao i neka tradicionalna češće određivana imena, poput: Milica, Jovana, Marija, Ana", dodaju iz resornog Odjeljenja.

Roditelji su ove godine djeci davali i nešto drugačija i neobičnija imena.

"Tako su neobična imena određena djevojčicama Tessa, Zoi, Snena, Teona, Iskra, Dalija, Zara, Melani, Magdalena, Korana, Dora, Lorena, Elen, Fevronija, Ilina, Tija, dječacima, na primjer Nestor, Mark, Harun, Noa, Tibor, Adijan, Sebastijan, Krsman, Anastas", navode iz Odjeljenja za opštu upravu.

Dešavalo se, kažu, da djeci roditelji daju i dva imena, piše Mondo.

"U malom broju slučajeva djeci su određivana dva imena, a jednako tako, u rijetkim slučajevima i dva prezimena. Primjeri duplih imena za djevojčice su, na primjer Ena Mihaela, Petra Lukija, Vjera Aria, Violeta Lea, a za dječake ime kao što je Vasilije Predrag", naveli su oni.

Kako su kazali, bilo je i slučajeva da roditelji svojoj djeci daju imena koja su uobičajena za imena van naših granica, kao što su Mark, Noa, Elen, Nika, Tessa, Sebastijan.

Iz Odjeljenja za opštu upravu Banja Luka podsjećaju da rok za upis imena djeteta u matične knjige traje 30 dana od dana rođenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije