Ovo su najpopularnija imena za djecu u bh. gradu: Od Fevronije i Tesse do Gavrila

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su najpopularnija imena za djecu u bh. gradu: Od Fevronije i Tesse do Gavrila
Foto: Unsplash / Popularna imena u bh. entitetu RS

Fevronija, Tessa, Anastas, Zoi, Snena, Teona, Elen samo su neka od modernijih, ali nesvakidašnjih imena koja su roditelji u posljednje vrijeme davali svojoj djeci.

Rekli su ovo za Srpskainfo iz Matične službe i dodali da posljednjih godina među roditeljima vlada trend da dječacima daju tradicionalna imena poput Vasilije, Jovan, Bogdan.

Djevojčice sve više dobijaju moderna, svjetska imena kao što su Teona, Magdalena, Iskra, Melani, Tija i slično.

"Kada govorimo o imenima, dječaci su 'čuvari' tradicije. U naše prostorije dolaze roditelji i daju imena, a u skorije vrijeme to su najčešće Gavrilo, Dušan i Todor. Djevojčice, s druge strane, dobijaju moderna imena, ali naravno ima i onih roditelja koji se ipak odluče za nešto tradicionalniju varijantu", rekli su iz Matične službe grada Banjaluka.

Tradicionalnija imena koja roditelji daju djevojčicama, a da nisu tako česta i uobičajena su Anđelija, Dara, Vjera, Danica, a od starinskih imena koja se gotovo svakodnevno upisuju u matične knjige su Milica, Jovana, Marija i Ana.

Dodaju da se često dešava da se na stranicama matičnih knjiga pronađu i neka standardna imena kao što su Ana, Sofija, Teodora, Mila…

"Iako je praksa da djevojčice češće dobijaju moderna imena ima slučajeva kada se roditelji odluče da dječaku daju malo neobičnije ime, a primjer toga su Nestor, Mark, Harun, Noa, Adijan, Sebastijan, Krsman, Anastas", ističu oni.

Prema iskustvima matičara, dešavalo se, ali ne toliko često, da se roditelji odluče da svom djetetu daju dva imena, a u još rjeđim situacijama dva prezimena.

"Nije uobičajena praksa da roditelji ili staratelji djeci dodijele dva imena, ali ipak ima par primjera duplih imena. Za djevojčice su to, na primjer, Ena Mihaela, Petra Lukija, Vjera Aria, Violeta Lea, a za dječake ime kao što je Vasilije Predrag", rekli su iz Matične službe.

Od početka 2022. godine u Matičnu knjigu rođenih Banja Luke izvršeno je 1.048 upisa za bebe rođene u tom gradu. Od tog broja, 547 je djevojčica, a 501 dječak, potvrdili su matičari.

Dodaju da je 2019. godine u matične knjige Grada Banja Luka upisano rođenje 3.250 beba, a 2020. godine taj broj je bio nešto veći i iznosio je 3.302.

Rekli su da se u prosjeku svake godine podnese oko stotinak zahtjeva za promenu ličnog imena.

"Upravni postupci za promjenu ličnog imena, po zahtjevima stranaka, provode se u kontinuitetu i to je, u pravilu, svake godine više od 100 postupaka. U ovoj godini do sada je podneseno 38 ovakvih zahtjeva, a najčešći razlog za to je vraćanje prezimena nakon prestanka braka". kazali su matičari.

Ističu da se nekolicina zahtjeva građana odnosila na promjenu kompletnog ličnog imena, odnosno i imena i prezimena.

Dodaju da su ove godine, do aprila, zaprimili dva zahtjeva prema kojim su roditelji promijenili ime svojoj bebi koje su mu dali po rođenju.

"Postupak promjene ličnog imena za maloljetnu osobu može biti proveden po sporazumnom zahtjevu oba roditelja ili na zahtjev jednog od roditelja, usvojilaca ili staratelja, uz saglasnost nadležnog organa starateljstva", pojasnili su oni.

Šta kaže zakon

Punoljetni građani koji podnesu zahtjev za promjenu ličnog imena, bilo samo imena, ili samo prezimena, trebaju ispuniti sve uslove propisane Zakonom o ličnom imenu.

Ukoliko se pojedinac odluči da promijeni ime ili prezime neophodno je da ispuni određene uslove.

"U postupku je neophodno dokazati da ne postoje smetnje u pogledu poreskih i drugih finansijskih potraživanja, da se protiv podnosioca trenutno ne vodi krivični postupak, a uvjerenjem iz kaznene evidencije potrebno je dokazati da podnosilac zahtjeva, do sada, nije kažnjavan", precizirali su matičari.

Dodaju da u slučaju ako je lice kažnjavano, odnosno osuđeno za krivično djelo, promjena ličnog imena ne može biti odobrena dok ne bude izvršena kazna, o čemu se moraju dostaviti odgovarajući dokazi, ili dok traju pravne posljedice osude.

"Ne može se odobriti promjena imena ni za lica koja su upisana u poseban registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, kao ni licima za koja je raspisana međunarodna potjernica", naglasili su oni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije