Ovo su tri generacije Titovih potomaka: Roditelji su moja vjerna publika

3
Radiosarajevo.ba
Ovo su tri generacije Titovih potomaka: Roditelji su moja vjerna publika
Foto: Privatni album / Saša Broz s ocem Aleksandrom Mišom i bratom Andrejem

Redateljica Saša Broz (53) prošlog petka imala je premijeru predstave "Tajni dnevnik Adriana Molea" u zagrebačkom pozorištu Žar ptica, a to je bila odlična prilika da se okupi njena šira porodica.

Raspoložena Saša fotografima je pozirala sa svojim ocem Aleksandrom Mišom Brozom i bratom Andrejem Brozom, koji je stigao sa suprugom Mirtom i mlađom kćeri Zitom.

Tako su se na okupu našli sin, unuci i praunuka Josipa Broza Tita.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

I mama Mira i kći Sara su bile u blizini, iako se nisu stigle fotografirati. Brozovi su povezana i skladna porodica i često se skupljaju privatno na rođendanima i druženjima, kad god im to obaveze dopuste, a dolazak na njezine premijere je, kaže nam Saša, "must have", piše Jutarnji list.

"Roditelji su moja vjerna publika i unatoč godinama imaju volje i snage uvijek pogledati što radim. Sad to uključuje i Sarine izložbe. Oni često sudjeluju u cijelom procesu, tata preveze ako što treba, mama nam kuha kad ja ne stignem... Unosim dinamiku u njihove penzionerske dane", kaže nam veselo Saša.

A prije penzije, njen otac imao je iznimnu karijeru - bio je potpredsjednik Ine, a kasnije je prešao u diplomatiju. Posljednje imenovanje bilo mu je za hrvatskog ambasadora u Indoneziji od 2004. do 2009. godine. Prije toga je bio ambasador u Kairu, a radio je i u Moskvi.

Saša Broz s ocem Aleksandrom Mišom i bratom Andrejem - undefined

Foto: Privatni album: Saša Broz s ocem Aleksandrom Mišom i bratom Andrejem

"Zahvaljujući njemu moja je kći puno putovala, u dobi od šest mjeseci života krenula je na razna dugačka i egzotična putovanja. Mi smo sve svoje slobodno vrijeme i praznike provodili po Kairu, Jakarti i Moskvi", govori redateljica čija je kći Sara (27) također bila uključena u predstavu o Adrianu Moleu. Naime, radila je scenografiju, koja joj je prva samostalna u dramskom teatru. Mlada talentirana slikarica zaposlena je kao scenografkinja u Zagrebačkom kazalištu lutaka, a uskoro se planira "zatvoriti" u svoj atelje i početi pripremati slike za svoju četvrtu samostalnu izložbu.

Sara je prije dvije godine zamijenila očevo prezime Zidarić prezimenom svoje pokojne prabake Herte Haas, jedne od pet supruga Josipa Broza Tita. Herta je bila visokoobrazovana, govorila je strane jezike i bila je ljevičarskih nazora. Rodila je Sarina djeda, a u proljeće 1941. se rastala od Tita.

Saša priznaje da često razmišlja o njihovoj ljubavi.

"To je senzacionalna priča koja se dogodila u turbulentnom vremenu kasnih 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća. Počinje u Parizu i otvara se prostor za sjajne zaplete", kaže Saša.

Saru su roditelji podržali u promjeni prezimena jer, navodi Saša, oboje znaju šta znači nositi teret poznatog prezimena. Naime, Sarinom tati Ranku je otac također poznati glumac, Krešimir Zidarić. Svi su osjetili da je promjena došla prirodno i da ima smisla.

"Prabakino prezime nisam uzela samo iz poštovanja prema njoj nego iz poštovanja prema dvjema osobama u obitelji za koje znam da im je beskrajno drago što barem netko još nosi prezime Haas. Meni promjena prezimena nije nikakva velika promjena jer sam za sve uvijek Sara, uostalom, nije teško fulati čija sam", rekla nam je Sara tada za Jutarnji.

Aleksandar Mišo Broz sa suprugom Mirom i djecom - sinom Andrejem i kćeri Sašom na Brijunima - undefined

Foto: Privatni arhiv: Aleksandar Mišo Broz sa suprugom Mirom i djecom - sinom Andrejem i kćeri Sašom na Brijunima

Zanimljivo je da je i najmlađa članica porodice Broz, 11-godišnja Zita, također povukla izuzetnu umjetničku crtu. Djevojčica sinkronizira filmove na HRT-u, svira klavir u Glazbenoj školi "Blagoje Bersa" i ide na dramsku u Zagrebačkom kazalištu mladih, tako da se čini da ćemo i za nju još čuti.

Saša kaže da su nadarenost za umjetnost najvjerojatnije naslijedile baš od porodične linije bake Herte Haas. Naime, njen brat Silvio bio je najmlađi dirigent orkestra u Mariboru i nazivali su ga slovenskim malim Mozartom.

Zanimljivo je da je Hertin otac, dr. Heinrich Alexander Haas, bio čuveni austrijski advokat s advokaturom u Grazu i Beču. U jednom se trenutku preselio u Maribor, a svoju popularnost u Sloveniji stekao je jer je bio prvi advokat koji je Mariborčane branio na njihovu jeziku u vrijeme kad je u Sloveniji njemački bio službeni jezik.

Pradjed po kojem su Sašin otac, a i ona, dobili ime bio je poliglot, tečno je govorio 12 jezika, a koristio se s 22 jezika i osnivač je esperanta za naše područje, navodi redateljica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije