Pronađen ukradeni sat Josipa Broza Tita, nestao prije 10 godina

2
Radiosarajevo.ba
Pronađen ukradeni sat Josipa Broza Tita, nestao prije 10 godina
Foto: Blic.rs / Josip Broz Tito

Ministarica kulture i informisanja Srbije Maja Gojković otkrila je danas da su pronađena ukradena umjetnička djela kao što je jedan bodež i zlatan sat Patek Filip koji je pripadao nekadašnjem predsjedniku Jugoslavije - Josipu Brozu Titu.

Također, Gojković je podsjetila i na uspješnu akciju pronalaska veoma skupocjene slike, nedavno otkrivene na zvaničnoj aukciji u Cirihu.

Gostujući na televiziji Prva, ministarica kulture je istakla da je danas na crnom tržištu veoma unosan posao krađa artefakata, i da je vrijednost ukradenih remek djela oko pola miliona eura, prenose srbijanski mediji.

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ona je podsjetila na jedan od posljednjih nestanaka, u pitanju je zlatna tašnica, oko koje je izbila velika afera tokom 2019. godine, i za tim predmetom se intenzivno traga.

Ta umjetnina je blago sa kraja 19. i početka 20. stoljeća, ukradeno iz Muzeja primjenje umjetnosti (MPU) iz Beograda, a te godine su iščezli i drugi predmeti - narukvice, satovi, lanci, prstenje.

Nedavno je pronađen i čuveni luksuzni sat Patek Filip, koji je pripadao Josipu Brozu Titu, za koji Gojković ističe da je taj sat nestao prije više od 10 godina u Muzeju Jugoslavije, dok je bila aktuelna izložba satova koje je predsjednik Tito dobijao na poklon ili ih je kupovao i slagao u kolekciji.

Nakon više od decenije, sat se pojavio na redovnoj aukciji u Hong Kongu i ona je odmah obustavljena, zahvaljujući direktorici Muzeja Jugoslavije - Nedi Knežević, koja je alarmirala cijeli slučaj.

Gojković podsjeća da je skoro pronađena i jedna slika u Cirihu, koja je nestala prije 20 godina iz Dvorca Čelarevo, odnosno Dvorca porodice Dunđerski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije