!/ Sestra prve punđe Jugoslavije otkrila: ‘Znam zašto Tito i Jovanka nisu imali djece‘

25. 09. 2021. u 14:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Životni put Jovanke Broz, supruge Josipa Broza Tita, njen dolazak na Bijeli dvor i prisilan odlazak s istog, početak, ali i krah ljubavi sa suprugom - sve su to teme koje i dan danas intrigiraju javnost i historičare.

No, što je Jovanka Broz sve prolazila i preživjela, najbolje zna njezina rođena sestra Nada Budisavljević, koja je s bračnim parom živjela dugih 25 godina.

"Nakon što nas je, poslije rata, Jovanka pronašla u dva sirotišta, sestra Zora i ja smo došle u Beograd i živjele u jednoj sobi u Užičkoj 16. Mi smo znale da Jovanka radi kod Tita i to nam je bila velika čast. Ali mi nismo znale da između njih bilo što postoji. Niti nam je ikada pričala o tome. Nije nam pričala je li imala nekog drugog momka. Ona je to čuvala za sebe. Bila je ljepotica, ali nikad se nije razmetala ni sobom niti svojom ljepotom. Ni na kraj pameti joj nije bilo da priča da joj se netko udvara ili tome slično. Ona je Zori i meni jednog dana, 1952. godine, saopćila da će se udati za Tita.

Jovanka Broz na grobu Tita - undefined

Foto: EPA-EFE: Jovanka Broz na grobu Tita

Nas dvije smo zanijemile na isti način na koji smo zanijemile kad nam je rekla da nam je brat umro. To je bilo kao da nam je saopćila da će se udati za Svetog Petra. Ili da će se udati za Gospodina Boga. Jer Tito je tada bio ikona za sve nas, pa i za nju. I ja sam uvijek govorila da se ona udala za svoju ikonu. Za nas je isto tako bio ne živ čovjek - nego pojam. Ona se udala za svoju ikonu i do kraja života za nju nije postojao nitko drugi osim njega", otkrila je sestra Jovanke Broz, koja je priznala da su se ona i sestra nakon te vijesti rasplakale jer su mislile da će se morati vratiti u dječji dom, piše Kurir.

Ispričala je i kako misli da je Jovankina odluka bila da nemaju djece.

"Najvjerojatnije je to bila njezina dobrovoljna odluka da nemaju djece. Jer bi to Titu u tom trenutku moglo naškoditi. Kažem, najvjerojatnije, jer ja to ne znam. Njezina žrtva je bila kompletna za njega. Ona se od samog početka stavila u službu njemu kao neko ko je posvećen, kao opatica koja se posveti svojoj religiji. Ona je amortizirala svaki udarac koji je bio namijenjen njemu. I onda je glumila da je puno jača nego što je bila. Djelovala je kao žena stijena, što se kasnije zloupotrebljavalo", ispričala je sestra.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)